Ukrajinský boršč

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Ukrajinský boršč  Foto:
Ukrajinský boršč
Foto: Gurmet

Tato polévka se stala synonymem ruské kuchyně, ale její nejlepší verze pocházejí z Ukrajiny. Základem je několik druhů masa, nepřehlédnutelná červená řepa a zelí.

Suroviny
hovězí žebro 500 g
kuřecí skelety 2 ks
kořenová zelenina na vývar 300 g
bílé zelí, nakrájené najemno 1 malá hlávka
menší červená řepa, nastrouhaná a zakapaná šťávou z 1 citronu 4 ks
menší brambory, nakrájené 4–5 ks
trocha husího nebo kachního sádla
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
cukr 1 lžíce
čerstvý kopr, nasekaný
několik stroužků rozdrceného česneku
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Maso, skelety a nahrubo nakrájenou kořenovou zeleninu zalijte ve velkém hrnci studenou vodou, uveďte do varu a pak pozvolna vařte asi 3 hodiny. V začátku varu sbírejte vzniklou pěnu, aby se vývar nezkalil. Sceďte ho, libové maso nakrájejte na menší a úhledné kousky.

2

Maso vraťte do vývaru, přidejte zelí, řepu a brambory a povařte 15 až 20 minut.

3

Mezitím osmažte na rozehřátém sádle nahrubo nakrájenou cibuli a mrkev. Vmíchejte rajčatový protlak a cukr. Směs přidejte do polévky a povařte ještě 5 minut. Polévku dochuťte, přidejte do ní nakrájený kopr a česnek a podávejte.

Ukrajinský boršč  Foto: Gurmet

Ukrajinský boršč. Foto: Gurmet

 

Gurmet – Vaše škola vaření

Gurmet - duben 2014

V dubnovém čísle se můžete těšit na tradiční české i moravské velikonoční recepty, včetně beránka. Pozveme vás také na opulentní nedělní oběd v carském stylu. V rámci projektu Gurmet kolem světa totiž tentokrát navštívíme Rusko. Můžete se tedy těšit i na ruské velikonoční speciality. Do přípravy na svátky jara jsme zapojili též děti a upekli jsme s nimi barevné sušenky – ptáčky ozdobené marcipánem.

Přesvědčíme vás, že med může být důležitým hráčem dokonce i při přípravě masitých dobrot. Poradíme vám, jak co nejchutněji naložit s vykoledovanými vajíčky nebo jak si co nejvíc pochutnat na bylinkách. Nevíte si rady, jak a s jakými přílohami připravit ryby? Špičkový kuchař Dalibor Navrátil vám navrhne pět opravdu labužnických způsobů, jak si na nich pochutnat. V dubnu je také nejlepší čas na to, posílit mozek k vyššímu výkonu a zároveň si pochutnat.

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama