Tvarohový koláč s červeným rybízem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6-8
Tvarohový koláč s červeným rybízem  Foto:
Tvarohový koláč s červeným rybízem
Foto: Johana Pošová

Tři vrstvy blaha: křehké těsto, šťavnatý ovocný tvaroh a křupavá drobenka. To se rovná báječnému létu! Do dezertu můžete samozřejmně použít kromě červeného i rybíz bílý, speciální chuť pak bude mít s jejich černým bratrancem.

Suroviny
změklé máslo 275 g
cukr 400 g + 3 lžíce
červený rybíz (jen sdrhnuté kuličky) 500 g
kukuřičný škrob 2 lžíce
šťáva nebo nektar z třešní nebo červeného rybízu 250 ml
vanilková esence 1/2 lžičky
vejce 2 ks
plnotučný tvaroh 500 g
vanilkový pudinkový prášek 2,5 lžíce
cukr moučka na poprášení
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. Rybíz propláchněte a rozestřete ho na suchou utěrku, aby oschl. Odepínací dortovou formu o průměru 24 cm vymažte a vyložte papírem na pečení.

2

200 g másla rozehřejte ve velké ohnivzdorné míse. Promíchejte dvě třetiny cukru s moukou a vanilkou a směs vsypte do mísy k máslu. Rukama promíchejte na drobenku. Dvě třetiny drobenky přesuňte do formy, rovnoměrně rozestřete po dně a rukama zlehka upěchujte. Pečte 10 až 15 minut, až těsto získá hezkou nazlátlou barvu.

3

Na náplň promíchejte v míse 50 ml ovocné šťávy nebo nektaru se škrobem, až se škrob rozpustí. Do kastrůlku vlijte 200 ml ovocné šťávy nebo nektaru. Přidejte 3 lžíce cukru a uveďte do varu. Vlijte rozpuštěný škrob a za stálého míchání 1 minut povařte.

4

Přidejte tři čtvrtiny rybízu, opatrně promíchejte a sejměte z plamene. Nechte stranou vychladnout. Nejlépe elektrickými metlami šlehejte zbylých 125 g změklého másla asi minutu do pěny. Přidejte 125 g cukru a šlehejte dál, až se směs dobře spojí. Přidejte citronovou šťávu a pak po jednom vejce, vždy ho dobře zašlehejte. Zašlehejte pudinkový prášek a nakonec tvaroh.

5

Na vychladlé těsto naneste ovocné želé s rybízem. Navrch opatrně rozestřete tvarohovou směs. V misce promíchejte zbylý rybíz se zbylou drobenkou a směsí rovnoměrně posypte koláč.

6

Formu postavte na plech a vraťte do trouby. Koláč pečte 50 až 60 minut. Po upečení ho nechte zcela vychladnout a pak dejte ještě na několik hodin, lépe přes noc, do ledničky.

Tvarohový koláč s červeným rybízem  Foto: Tvarohový koláč s červeným rybízem , Foto: Johana Pošová

Další báječné recepty z letního červeného ovoce najdete v letním čísle časopisu Prima Fresh:

Článek

Léto na zahradě s Prima FRESH  Foto:

Nejkrásnější léto na zahradě zažijete s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu Prima FRESH je v prodeji již 8. června a těšit se můžete na pořádnou porci prázdninové inspirace!
Videa

reklama

reklama