Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 bábovka
Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami Foto:
Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami
Foto: Pěkně vypečený blog

Klasika mezi českými moučníky – bábovka. A úžasné na ní je také to, že se dá připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte variantu s citronovou polevou a ostružinovým přelivem.

Suroviny
Na bábovku:
měkký tvaroh v kostce 250 g
máslo 250 g
prášek do pečiva bez fosfátů 1 sáček
vejce 5 ks
Na vymazání a vysypání formy:
Na citronovou polevu:
cukr moučka 4 lžíce
šťáva z citronu
Na ostružinový přeliv:
čerstvé ostružiny 100 g
třtinový cukr 1 lžíce
voda 1 lžíce
Postup
1

Připravenou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků (bílky dávejte do větší mísy, ve které je pak budete šlehat, a žloutky stačí dát do hrnečku nebo malé misky). Ve druhé velké míse vyšlehejte změklé máslo s cukrem, poté vmíchejte tvaroh, přidejte žloutky a společně ještě chvíli prošlehejte. Pak přisypte mouku, kterou smíchejte s kypřicím práškem, důkladně promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, který opatrně vmíchejte do žloutkové směsi. Hotové těsto přelijte do formy a dejte péct. Pečte v horkovzdušné troubě 75 minut a v polovině pečení přikryjte alobalem. Zkuste po 50 minutách píchnout špejli do bábovky, a pokud ještě nebude hotová, tak ji vraťte do trouby a hlídejte. Jakmile je bábovka upečená, nechte ji vystydnout ve formě.

2

Citronová poleva: cukr prosejte do misky, začněte míchat a postupně přidávejte citronovou šťávu. Šťávy dejte tolik podle toho, jak chcete mít polevu hustou.

3

Ostružinový přeliv: ostružiny umyjte a dejte do malého hrnce, přidejte lžíci vody a cukr. Zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Odstavte a rozmixujte ostružiny tyčovým mixérem.

4

Po vystydnutí bábovku polijte citronovou polevou, pro rychlejší zatuhnutí dejte bábovku na 10 minut do lednice. Poté ji polijte ostružinovým přelivem, ozdobte ostružinami a podávejte.

Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami Foto:

Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami Foto:

Tvarohová bábovka s citronovou polevou a ostružinami, foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama