Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem  Foto:
Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem
Foto: Cukrfree - kuchařka pro malé i velké

Překvapení je synonymem prvního dojmu z tradičního tureckého snídaňového pokrmu cilbir. Pošírovaná vejce na hustém jogurtu přelitá chilli máslem? Zabořte do nich lžíci, je to slast.

Článek

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem Foto:

15 nápadů, jak vylepšit jídlo ztraceným vejcem

Ztracené, zastřené, pošírované vejce... Je jedno, jaké mu dáte jméno, ale pokaždé na talíři zapůsobí jako kouzlo. Pevný bílek, který po nakrojení vypustí lávu tekoucího...
Suroviny
česnek 2 stroužky
římský kmín 1/2 lžičky
olivový olej 1 lžíce
čerstvý kopr 1 lžička
ocet 2 lžíce
vejce 4 ks
sůl a čerstvě namletý pepř
čerstvý kopr, sezamové semínko a mletá paprika k podávání
Kořeněné máslo:
máslo 3 lžíce
mletá paprika 1/2 lžičky
špetka mleté kurkumy
špetka mletého římského kmínu
špetka kajenského pepře (lze vynechat)
sůl
Postup
1

Zakysanou smetanu promíchejte s prolisovaným česnekem, římským kmínem, olivovým olejem a koprem. Podle chuti osolte a opepřete.

2

Máslo rozehřejte v menším rendlíku na mírném stupni, přidejte koření a sůl, promíchejte a odstavte.

3

Připravte pošírovaná vejce. V menším hrnci zahřejte vodu s octem až k varu. Jedno vejce vyklepněte do mističky nebo naběračky a jakmile voda začne vřít, rozmíchejte ve středu vír, vejce do něj opatrně vlijte a nechte 3 minuty vařit. Opatrně ho vyjměte a osušte na papírové utěrce. Stejným způsobem připravte zbylá vejce.

4

Do hlubšího talíře nebo misky nalijte trochu teplého másla, navrch dejte zakysanou smetanu, na ni posaďte pošírovaná vejce, zakápněte zbylým kořeněným máslem, posypte nasekaným koprem, sezamovým semínkem a mletou paprikou, podle chuti osolte a opepřete a podávejte.

Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem  Foto: Turecká vejce s jogurtem a chilli máslem , Foto: Cukrfree - kuchařka pro malé i velké

Cukrfree – kuchařka pro malé i velké

Cukrfree - kuchařka pro malé i velké Foto:

Jana Dell Plotnárková a Janina Černá

Cukrfree kuchařka pro malé i velké je nepostradatelnou knihou pro každého, kdo se zajímá o zdraví nejen svoje, ale i celé své rodiny. Najdete v ní více než 120 unikátních receptů s minimálním obsahem cukru, a s ideálním poměrem pro tělo prospěšných zdravých tuků a bílkovin. Součástí jsou také výživová doporučení, kde se dozvíte spoustu užitečných informací o tom, jak by měla vypadat výživa nejen nás dospělých, ale i dětí, a to včetně těch nejmenších.

Ve spojení s nádhernými fotografiemi dýchajícími atmosférou Havaje, kde celá kniha vznikala, je kuchařka unikátní knihou, která vás jen utvrdí v tom, že i bez cukru to jde! Všechny recepty v knize jsou přirozeně bezlepkové, vlídné pro diabetiky a všechny, co trápí nadváha.

Vydalo nakladatelství Sevruga.

Další zajímavé recepty z krásné kuchařky Cukrfree najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Letní číslo časopisu Prima FRESH Foto:

Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!

Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...

Videa

reklama

reklama