Tuňákové placičky Nicoise

Doba přípravy:
Počet porcí: 4 (8–10 ks)
Tuňákové placičky Nicoise Foto:
Tuňákové placičky Nicoise
Foto: Pryč s cukrem

Klasické rybí placičky se připravují ze šťouchaných brambor s kousky ryby. V této lehčí verzi jsou brambory nahrazeny bílými fazolemi, které dodají nejen bílkoviny, ale i oříškovou příchuť. Ostatní chutě pocházejí z Provence – ančovičky, kapary, olivy i citron promění tyto placičky v letní lahůdku.

Článek

Nejlepší recepty z konzervovaného tuňáka Foto:

16 báječných receptů z tuňáka v konzervě

Léto oplývá těmi nejčerstvějšími surovinami, ale zároveň je to doba cestování, často do končin, kde přístup k čerstvým potravinám není zase tak jednoduchý. Proto se...
Suroviny
bílé fazole z plechovky, scezené a okapané 2 konzervy po 400 g
ančovičky v oleji, okapané 2 filátka
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
tuňák v konzervě, okapaný a rozdělený na "lupínky" 2 konzervy po 185 g
vejce, lehce prošlehané 1 ks
kapary, nakrájené 1 lžíce
černé olivy bez pecky, nakrájené nadrobno 10 ks
cizrnová mouka 3 lžíce
Na poprášení a smažení:
cizrnová mouka 115 g
slunečnicový nebo olivový olej
K podávání:
salát ze zelených fazolek vařených v páře, oliv, nakrájených cherry rajčat a čerstvé bazalky
klínky citronu
Postup
1

Bílé fazole rozmixujte s ančovičkami a citronovou kůrou i šťávou dohladka, použijte k tomu tyčový mixér nebo robot.

2

Přidejte tuňáka, prošlehané vejce, kapary, olivy, pepř a 3 lžíce cizrnové mouky a promíchejte. Zakryjte a odložte na 1 hodinu do lednice, pokud vás netlačí čas. Odpočinutá hmota lépe drží pohromadě.

3

Včas předehřejte troubu na 150 stupňů. Mouku na obalení placiček nasypte na talíř. Odeberte 3 lžíce tuňákové směsi a rukama z ní vytvarujte placku asi 8 cm v průměru, vysokou 2 cm. Ze všech stran ji rovnoměrně obalte v cizrnové mouce. Zopakujte se zbývající směsí.

4

Do velké pánve vlijte olej, aby vytvořil 1–2mm vrstvu. Postavte ji na střední oheň, a když olej začne pableskovat, vložte první tři placky a opékejte je z každé strany 1–2 minuty, aby byly křupavé a zlaté. Osmažené placičky udržujte teplé v zahřáté troubě, dokud postupně neusmažíte i ostatní.

5

Rybí placičky podávejte horké se salátem ze zelených fazolek, oliv, rajčátek a bazalky a s klínky citronu na pokapání.

Pryč s cukrem

Pryč s cukrem Foto:

Tori Haschka

Chcete získat víc energie, zhubnout pár kilogramů – a udržet si to? Toužíte mít lepší pleť? Přejete si, aby vaše strava byla nápaditější a nebyla založena na pečivu, bramborách, těstovinách a rýži?

Australanka Tori Haschka, autorka uznávaných knih o jídle a cestování i jednoho z nejlepších kulinárně cestovatelských blogů na světě, vám se svými sytivými a lahodnými recepty ukáže, jak na to. Hledala inspiraci po celém světě a postupně se zamilovala hlavně do semínek a luštěnin. Díky jejím receptům a radám přestanete být závislí na sacharidech chudých na živiny. Čeká vás povzbuzení a posilnění k snídani, lehké dobroty k zobání na párty, jiný pohled na téma tekutý oběd neboli polévky, netradiční přílohy a saláty, letní libové hody, hřejivá podzimní jídla a božské dezerty.

A co k tomuto způsobu stravování potřebujete především? Tvořivost v kuchyni – a tou se od Tori jistě „nakazíte".

Vydalo nakladatelství Slovart.

Uložit

Videa

reklama

reklama