Trojmléčný dort s karamelem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 dort
Trojmléčný dort s karamelem Foto:
Trojmléčný dort s karamelem
Foto: Johana Pošová / Moje sladká kuchařka

Tento proslulý středo- a jihoamerický dort využívá různé druhy a podoby mléka včetně karamelizovaného „dulce de leche“, v nichž se jako v lázni vykoupe lehký korpus. S mimořádně lahodným výsledkem.

Suroviny
změklé máslo 180 g (¾ hrnku)
krupicový cukr 220 g (1 hrnek plus 1 lžíce)
vanilkový extrakt 2 lžíce
vejce 5 ks
hladká mouka, prosátá se 2 lžičkama prášku do pečiva 225 g (1 a ¾ hrnku)
čerstvé mléko 500 ml (2 hrnky)
podmáslí 250 ml (1 hrnek)
smetana 30% 500 ml (2 hrnky)
karamelové mléko 240 g (⅔ hrnku)
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Otevírací formu o průměru 22 cm lehce vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Máslo, cukr a ½ lžičky vanilky utřete elektrickými metlami do pěny, trvá to 8 až 10 minut, a stírejte ji ze stěn mísy.

2

Po jednom pečlivě zatřete vejce. Postupně přidávejte mouku a opět pečlivě zašlehávejte. Těsto přesuňte do formy a pečte 45 až 50 minut. Vyzkoušejte špejlí, jestli je korpus propečený. Nechte ho úplně vychladnout ve formě.

3

Mléko, kondenzované mléko a podmáslí plus polovinu karamelového mléka dejte spolu se zbylou vanilkou do džbánku a dobře prošlehejte.

4

Korpus i s formou postavte na plech a přelijte ho mléčnou směsí. Dejte ho na 2 až 3 hodiny do ledničky, aby důkladně nasákl. Pak ho vyjměte z formy a přesuňte na talíř.

5

Smetanu ušlehejte do polotuha, pak jí ozdobte dort a zakapejte ho zbylým karamelovým mlékem.

6

PRIMA TIP: Karamelové mléko (dulce de leche) se dá koupit jako hotový výrobek, nebo si ho můžete připravit sami tak, že plechovku slazeného kondenzovaného mléka povaříte mírným varem neotevřenou několik hodin v kastrole, zcela pokrytou vodou. Nechte ji pak úplně vychladnout. Mléko uvnitř se promění na hustý mléčný karamel. Je skvělý i na přípravu domácí zmrzliny.

Trojmléčný dort s karamelem Foto:

Trojmléčný dort s karamelem, foto: Johana Pošová

Moje sladká kuchařka

76 originálních receptů pro radost z pečení

Moje sladká kuchařka Foto:

Sedmdesát šest receptů, sedmdesát šest originálů. V této knize, první z edice Prima Fresh, najdete také předpisy na klasické cukroví, dorty, koláče či nepečené dezerty, ale každý z nich má něco navíc. Malý detail v postupu, vtipné zdobení, použití méně obvyklé suroviny. Maličkosti, ale pro výsledek mohou znamenat velký rozdíl (to je ostatně i krédo Prima Fresh).

Knížka, která je rozdělena do šesti kapitol, vám ale přináší i celou řadu úplně nových a často velmi neobvyklých receptů. Tato knížka je však zároveň pojata jako praktický manuál, ve kterém nechybí ani recepty na základní těsta, krémy a polevy. Navíc je zde prostor i pro vaše vlastní recepty, varianty a nápady.

Abychom vám pečení co nejvíc usnadnili, uvádíme recepty v klasických mírách a vahách a zároveň ve stále oblíbenějším „hrníčkovém“ modu.

Udělejte si radost, překvapte sebe i své blízké a přátele něčím neotřelým.

Vždyť život má být sladký!

Videa

reklama

reklama