Tříbarevný čokoládový dort

Doba přípravy:
Počet porcí: 12–15
Tříbarevný čokoládový dort  Foto:
Tříbarevný čokoládový dort
Foto: isifa.com

Tenhle dort je sice kalorická bomba, ale za tu chuť rozhodně stojí. A bude chutnat všem, protože čokoládu musí milovat snad každý.

Suroviny
změklé máslo 350 g
mouka s kypřicím práškem 350 g
středně velké vejce 6 ks
pár kapek vanilkového extraktu
mléko 3 lžíce
mléčná čokoláda 1 tabulka
tmavá hořká čokoláda 1 tabulka
Na čokoládovou polevu:
smetana ke šlehání 300 ml
tmavá čokoláda 200 g
pár kapek vanilkového extraktu
pár čokoládových hvězdiček na ozdobu
Postup
1

Troubu předehřejte na 190 °C, u plynové na stupeň 5.

2

Do větší mísy dejte máslo, mouku, cukr, vejce, vanilkový extrakt a mléko a uhněťte hladké těsto. Směs rozdělte do 3 misek. Do jedné vmíchejte bílou čokoládu a rovnoměrně ji rozložte na dno formy. Do druhé vmíchejte mléčnou čokoládu a rozložte do další formy, potom to samé udělejte s tmavou čokoládou a směs vložte do zbývající formy.

3

Vložte formy do trouby, 2 na horní příčce, 1 na spodní. Pečte 25–30 minut, dokud jednotlivé díly nenakynou a nebudou na omak natvrdlé. Díl na spodní příčce trouby bude možná potřebovat 5 minut navíc, protože se neupekl stejně rychle jako ty na horní, záleží na typu trouby. Vyjměte z trouby a nechte ve formách stydnout asi 5 minut, potom korpusy vyndejte a dejte stranou úplně vychladnout.

4

Poleva: Smetanu přiveďte do varu a přelijte jí nalámanou čokoládu. Míchejte, dokud se čokoláda úplně nerozpustí a dokonale nesmísí. Doporučujeme použít tyčový mixér. Potom vmíchejte vanilkový extrakt a nechte směs vychladnout. Dokud bude směs ještě tekutá, vyšlehejte ji do konzistence na potírání.

5

Díl z bílé čokolády dejte na talíř a namázněte trochou polevy, navrch položte díl z mléčné čokolády. Opět jej namažte trochou polevy a navrch položte díl z tmavé čokolády. Zbytek polevy namažte navrch a strany dortu. Na ozdobu posypte hvězdičkami z bílé čokolády. Až do podávání uchovejte dort v chladnu.

6

PRIMA TIP: Jednotlivé díly dortu, zabalené jednotlivě, můžete uchovat v mrazáku i 3 měsíce. Před potíráním polevou, nechte díly pomalu rozmrznout. Nedoporučujeme zamrazit celý hotový dort.

Tříbarevný čokoládový dort  Foto: isifa.com

Tříbarevný čokoládový dort. Foto: isifa.co

Videa

reklama

reklama