Treska v mléčném pórku

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Treska v mléčném pórku  Foto:
Treska v mléčném pórku
Foto: Večeře u Florentýny

Pórek, jen zlehka podušený na másle a zahuštěný záklechtkou z mléka a mouky, přinese do vaší kuchyně velké vzrušení na mnoho večeří. Až ho ochutnáte, dočista zapomenete, že k němu máte i kus dobré a snadné ryby.

Další recepty na teplé večeře od Florentýny najdete v podzimním čísle časopisu Prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Pestré chuti podzimu s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si pestré chutě podzimu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti již od 14. září a opět v něm nechybí spousta originálních receptů, s kterými si užijete podzim plný chutí, vůní...
Suroviny
velký pórek 1 ks
máslo 40 g
sůl 1/2 lžičky
mléko 200 ml
mražené rybí filé nebo čerstvé rybí filety z jakékoli bílé mořské ryby, např. tresky 200 g
rybí omáčka 1/2 lžičky
olej 1 lžička
Postup
1

Nejprve dobře očistěte pórek. Odkrojte mu kořínky a zavadlé konce nati, případně ho zbavte první, horní vrstvy, pokud je poškozená. Pórek překrojte v místě, kde bílá část začíná přecházet v zelenou. Zelenou část rozeberte na jednotlivé listy a důkladně, každý zvlášť a z obou stran, opláchněte ve studené vodě, můžou se v něm schovávat zbytky hlíny a jiné nečistoty. Bílou část rozkrojte podélně na čtvrtiny, zelenou na pruhy silné jako prst. Vše nakrájejte na nudličky silné 0,5–1 cm.

2

V hrnci rozehřejte máslo, a jakmile začne pěnit a bublat, vhoďte pórek a sůl. Zvolna nechte pórek na středním stupni zavadnout a změknout, často promíchejte. Příliš tepla nebo trocha nepozornosti a pórek se snadno připálí.

3

V mléce dobře rozmíchejte mouku a přelijte přes cedníček k pórku. Přiveďte k varu a nechte zvolna probublávat 5 minut. Promíchávejte, připalovat se bude spíš mouka než pórek. Pokud příloha příliš zhoustne, nelekejte se toho.

4

Rozehřejte menší nepřilnavou pánev. Zmrzlé filé jemně potřete rybí omáčkou. Do pánve nalijte olej a ochucené filé na něm velmi zprudka opečte dozlatova po obou stranách, na každou počítejte 1 až 2 minuty. Neřešte, že je uvnitř maso zatím nedodělané. Stejně tak se příliš nepozastavujte nad tím, pokud ryba pustí příliš mnoho tekutiny. U některých méně kvalitních produktů se to stává, dobré filé to však neudělá. Případnou tekutinu klidně slijte k pórku, aby se ryba mohla opékat a nedusila se ve vlastní šťávě.

5

Opečenou rybu vložte do pórku a lehce ji do něj zatlačte, přilijte i případný zbytek tekutiny z pánve. Zakryjte poklicí, odstavte a nechte 10 minut odpočívat.

6

Rybu vyjměte na talíře, pórek promíchejte a naservírujte k rybě.

PRIMA TIP: Rybí omáčku se nebojte vypustit a nahradit třeba kořením nebo bylinkami. Rozhodně ale použijte něco, čím jinak málo výrazné rybě přidáte trochu chuti.

Treska v mléčném pórku  Foto: Treska v mléčném pórku; foto: Večeře u Florentýny

Večeře u Florentýny Foto:

VEČEŘE U FLORENTÝNY

Jana Florentýna Zatloukalová

Zkušená autorka kuchařek pro dceru, podle kterých dokáže vařit i člověk, který do kuchyně vkročí poprvé, odpovídá ve své nejnovější kuchařce na palčivou otázku mnoha domácností: Co bude dnes k večeři?

Vlastně přesněji: Co bude dnes k večeři, aby to bylo rychlé, levné a zdravé? Pro všechny maminky, manželky, milenky, jejich partnery a děti sepsala sto receptů na celý rok. V každém ročním období nabízí přes dvacet receptů na snadné a rychlé večeře a k tomu spoustu nápadů a inspirace na další variace. Teplé večeře tak můžete podávat každý den.

Více na www.kucharkaprodceru.cz, kde si knihu za 449 Kč můžete i koupit.

Videa

reklama

reklama