Třená bábovka se slaným karamelem

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 ks
Třená bábovka se slaným karamelem  Foto:
Třená bábovka se slaným karamelem
Foto: Pěkně vypečený blog

Klasická třená bábovka je evergreen české kuchyně. Připravte ji hezky půl napůl světlou a kakaovou a vyzkoušejte karamelový přeliv, povýšíte ji tak na luxusní moučník...

Suroviny
změklé máslo 150 g
mléko 250 g
vejce pokojové teploty (žloutky a bílky zvlášť) 4 ks
kypřicí prášek bez fosfátů 1 sáček
kakao 2 lžíce
mléko 2 lžíce
máslo a mouka na vymazání formy
Na ozdobu:
pekanové ořechy 1 hrst
Slaný karamel:
vanilková esence 1 lžička
voda 6 lžic
špetka mořské soli
Postup
1

Troubu předehřejte na 170 °C, formu na bábovku vymažte máslem a vysypte moukou. Ve větší míse utřete máslo do pěny, poté přidejte žloutky a cukr. Vše společně utřete. Střídavě přidávejte mléko a mouku, kterou jsem smíchali s práškem do pečiva. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu a opatrně vmíchejte do žloutkové směsi.

2

Těsto na bábovku rozdělte na dvě stejné části, do jedné opatrně vmíchejte kakao se dvěma lžícemi mléka.

3

Střídavě po troškách nalévejte těsto do každého “chlívečku” ve formě, abyste po upečení docílili barevného efektu, který můžete vidět na fotkách. Bábovku pečte 1 hodinu a 20 minut, půl hodiny před koncem pečení přikryjte bábovku alobalem, aby se nespálila. Čas pečení přizpůsobte zkušenostem s vaší troubou.

4

Než se bábovka upeče, rozmixujte oříšky na ozdobu a připravte si karamel.

5

Smetanu a esenci přiveďte k varu a odstavte. Do druhého hrnce dejte cukr a vodu, na mírném plameni vařte, ale pozor: nemíchejte! Cukr s vodou bude lehce probublávat a postupně začne měnit barvu. Jakmile ji bude mít světle hnědou, odstavte ho ze zdroje tepla. Bude to trvat asi 6–8 minut. V této chvíli začněte metličkou vmíchávat připravenou smetanu (buďte opatrní, bude to hodně syčet a bublat). Pokud se začnou tvořit hrudky, míchání zrychlete. Pak přidejte špetku soli a karamel nechte malinko vychladnout. Jakmile je bábovka připravená k podávání, přelijte ji karamelem a zasypte ořechy. Karamel, který zbyde, uchovávejte v lednici maximálně 14 dní.

Třená bábovka se slaným karamelem  Foto:

Třená bábovka se slaným karamelem  Foto: Třená bábovka se slaným karamelem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto:

Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama