Tradiční velikonoční mazanec s mandlemi

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 ks
Tradiční velikonoční mazanec s mandlemi  Foto:
Tradiční velikonoční mazanec s mandlemi
Foto: Martina Mazalová

Mazanec patří k velikonoční tradici téměř neodmyslitelně a na slavnostní tabuli by neměl chybět. Zkuste ho letos oživit trochou anýzu, který mu dodá zajímavou kořeněnou chuť, a nezapomeňte na mandle!

Suroviny
cukr 100 g
anýz
čerstvé kvasnice 25 g
vejce 1 ks
špetka soli
mléko 250 ml
máslo 65 g
rozinky (nejlépe namočené v rumu)
celé loupané mandle
Postup
1

Nejdříve si připravte kvásek (do mísy vložte kvasnice, posypejte lžičkou cukru, zalijte trochou vlažného mléka a nechte odpočívat na teplém místě).

2

Do mísy kuchyňského robotu prosejte mouku, přidejte vejce, zbytek mléka s rozpuštěným tukem, cukr, anýz, rozinky, kvásek a zadělejte těsto. Mělo by vypadat jako klasické kynuté těsto. Někdy saje mouka méně – v tom případě pro jistotu přilévejte mléko postupně, abyste správně odhadli jeho množství (250 ml je pouze orientační, přesné množství závisí na typu použité mouky). Hotové těsto nechte v míse kynout, až zdvojnásobí svůj objem.

3

Vyklopte na pomoučněnou pracovní plochu a vytvarujte úhledný bochánek.

4

Ten pak přesuňte na pečicí plech a nechte ještě další hodinu kynout. Mezitím si připravte žloutek a oloupané mandle. Dvacet minut předem si rozehřejte troubu na teplotu 200 stupňů.

5

Mazanec potřete žloutkem a vtiskněte do něj střídavě mandle po celé ploše. Pečte 5 minut na teplotu 200 stupňů, poté teplotu snižte na 150 stupňů a dopékejte asi hodinu. Míru propečení zkoušejte špejlí, těsto se nesmí lepit.

6

Po upečení vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce. Uchovávejte ho zabalený v utěrce (pokud možno prané bez aviváže) v igelitovém sáčku.

Tradiční velikonoční mazanec s mandlemi  Foto: Tradiční velikonoční mazanec s mandlemi; foto: Martina Mazalová

Recept pro blog.kitchenaid.cz připravila Martina Mazalová z „V kuchyni obyčejné ženy“.

Vyzkoušejte i daší recepty na mazanec:

Recept

Kynutý mazanec Foto:

Kynutý mazanec

Pokud hledáte recept na mazanec, který je pěkně hutný, žádná nadýchaná pěna, a na plechu se vám nerozjede do placky, ale zůstane krásně vysoký, tento podle Romana Vaňka je...

Recept

Anglické mazanečky  Foto:

Anglické mazanečky

V různých zemích má velikonoční mazanec různé podoby. Tahle je britská a neobejde se bez typického křížku.

Recept

Minimazance s drobenkou  Foto:

Minimazance s drobenkou

Mazanec je tradiční sladké pečivo, které patří k Velikonocům jako vánočka k Vánocům. Ovšem to, že je tradiční, neznamená, že se s ním nedá experimentovat. Zkuste tentokrát...

Videa

reklama

reklama