Tradiční šunka s javorovo-švestkovou polevou

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Tradiční šunka s javorovo-švestkovou polevou Foto:
Tradiční šunka s javorovo-švestkovou polevou
Foto: isifa.com

Chystáte oslavu pro více lidí? Pak rozhodně připravte tuto tradiční šunku s javoro-švestkovou polevou. Delší příprava stojí opravdu za to.

Suroviny
uzená šunka v celku na kosti 5 kg
cibule 2 ks
hřebíček 1 lžíce
jalovcové kuličky 1 lžíce
čerstvý bobkový list 4 ks
Na polevu:
švestková povidla 1 hrnek
pomerančová šťáva 1 hrnek
javorový sirup 3 lžíce
chilli 1 špetka
hřebíček 1/2 hrnku
Postup
1

Šunku dejte do velkého hrnce, přidejte nakrájenou cibuli, hřebíček, jalovec a bobkové listy, zakryjte vodou. Přiveďte do varu a na mírném ohni vařte 3 ½ hodiny.

2

Sundejte z plotny a nechte šunku úplně vystydnout v nálevu. Přes noc dejte hrnec do ledničky.

3

Do menšího hrnce dejte povidla, pomerančovou šťávu, javorový sirup a chilli. Rozehřejte a na mírném ohni vařte asi 10 minut nebo dokud směs nezredukuje a nezhoustne.

4

Předehřejte troubu na 200 °C. Ze šunky odstraňte kůži a vyhoďte ji. Tuk na šunce cik-cak nařízněte a napíchejte do něj hřebíčky. Na celou šunku naneste kolem dokola polevu, dejte do trouby a pečte 1 hodinu nebo dokud nebude zlatohnědá. Nechte 30 minut odpočívat a pak ji můžete začít krájet na plátky.

Tradiční šunka s javorovo-švestkovou polevou Foto:

Tradiční šunka s javorovo-švestkovou polevou                                                    Foto: isifa.com

Videa

reklama

reklama