Tradiční sulc

Doba přípravy:
Tradiční sulc Foto:
Tradiční sulc
Foto: prima

Je načase přemýšlet o tom, co si dobrého připravíte na oslavu Nového roku. Tradiční sulc z vepřového masa je ideální volba. Vyzkoušejte prověřený recept od Karolíny, domácí kuchařky.

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení pořadu Karolína, domácí kuchařka najdete ve speciálu:

Suroviny
středně velké vepřové koleno 1 ks
vepřové nožičky 3 ks
celý černý pepř 8 kuliček
celé nové koření 6 luliček
sůl asi 2 lžíce
mrkev 3 ks
menší celer 1/2 ks
ocet asi 2 lžíce + k podávání
malá cibule 4 ks
hladkolistá petržel
kyselé okurky 4 ks
chléb k podávání
Postup
1

Koleno a vepřové nožičky očistěte a opláchněte. Vložte je do tak velkého hrnce, aby se tam vše pohodlně vešlo. Kolem masa by nemělo být moc volného místa, a ani nesmí trčet z hrnce. Koleno si proto nechte rozpůlit u řezníka, bude skladnější.

2

Zalijte maso takovým množstvím vody, aby bylo ponořené. Přidejte bobkové listy, pepř, nové koření, sůl, 1 celou očištěnou mrkev, asi třetinu celeru a celou cibuli. Přiklopte pokličkou, přiveďte k varu, stáhněte plamen na minimum a vařte na velmi mírném ohni 2–3 hodiny, dokud maso nezměkne. Průběžně sbírejte z povrchu pěnu.

3

Mezitím do chladničky připravte pokusný talířek – prázdný, a nakrájejte zbylou zeleninu na kostičky. Když je maso měkké, udělejte pokus – trošku vývaru nalijte lžičkou na studený talířek a vraťte ho do chladničky. Po pár minutách zkontrolujte, jestli vývar rosoluje. Pokud ne, vařte dál a zkuste totéž za 1/2 hodiny a pak znovu, tak dlouho, dokud se to nepovede.

4

Z vývaru vyndejte maso a odstraňte vyvařenou zeleninu. Vývar přeceďte, dejte do něj kostičky mrkve a celeru a vařte je doměkka, asi 10 minut. Před ukončením varu přilijte ocet. Koleno a nožičky oberte. Maso i s kůží pokrájejte na kostičky, stejně naložte s okurkami. Pak maso vraťte do vývaru k zelenině a přidejte i okurky a zbývající cibuli nakrájenou najemno.

5

Ochutnejte a je-li to třeba ještě dochuťte octem či solí.

6

Na dno formy (paštikové nebo na srnčí hřbet) dejte několik lístků petrželkya naběračkou do ní přendejte budoucí sulc. Nechte ho vychladnout a pak ho přetáhněte potravinářskou fólií a dejte ztuhnout do chladničky, nejlépe přes noc.

7

Podávejte krájený na plátky s octem a čerstvým chlebem.

Videa

reklama

reklama