Tradiční polský bigos se sušenými švestkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Tradiční polský bigos se sušenými švestkami Foto:
Tradiční polský bigos se sušenými švestkami
Foto: Darina Křivánková

Tradiční polská kuchyně využívá podobné suroviny jako ta česká, vepřové maso, houby a kysané zelí doplňuje v tomto receptu papriková klobáska, hovězí maso a sušené švestky. Výsledek je chuťově vynikajicí, určitě zkuste!

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
vepřová plec nebo žebra 300 g
hovězí krk nebo kližka 300 g
vepřové paprikové klobásy 2 ks
cibule 2 ks
sladká mletá paprika 1 lžíce
nové koření 5 kuliček
sušené švestky 100 kg
sušené houby (ideálně hříbky) 1 velká hrst
uzený bok nebo slanina 200 g
malé brambory 800 g
sádlo 2 lžíce
sůl a čerstvě namletý černý pepř
chléb k podávání
Postup
1

Vepřové a hovězí maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Houby namočte do malé misky se studenou vodou. V ohnivzdorném hrnci rozehřejte sádlo na vysokou teplotu a maso ze všech stran prudce zatáhněte – nejdřív hovězí, poté vepřové.

2

Do hrnce přihoďte nahrubo nakrájené klobásy a také je opečte, po dvou minutách přidejte nasekanou cibuli a nechte ji krátce zesklovaťet. Přisypte papriku, trochu cukru, nové koření, bobkový list a ještě zarestujte. Přihoďte sušené švestky, kysané zelí i s lákem, houby i s vodou, v níž byly namočené, a oloupané nahrubo nakrájené brambory. Osolte, opepřete a zamíchejte. Hrnec zaklopte a bigos duste v troubě vyhřáté na 130 °C asi 4–5 hodin.

3

Až hrnec otevřete, maso by se mělo rozpadat. Bigos podávejte s chlebem. Nejlepší je trochu uleželý, tak druhý třetí den.

Článek

Myslivecký guláš s perníkovým knedlíkem  Foto:

9x fantastický guláš

Jakmile se začne trochu ochlazovat, chuť na guláš u řady lidí značně stoupá! Zasytí totiž opravdu poctivě – a ta vůně!
Videa

reklama

reklama