Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně Foto:
Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně
Foto: Kitchen Story

V receptu se pracuje s žampióny, ale pokud při toulkách lesem narazíte na lesní houby, rozhodně je použijte!

Suroviny
chléb 2 krajíce
žampióny nebo mix lesních hub 150 g
česnek 2 stroužky
šalotka 1 ks
bílé víno 1 dcl
máslo 1–2 lžíce
čerstvá majoránka
sůl, pepř
Pomazánka:
žervé (např. Gervais originál) 160 g
majoránka 1 snítka
tymián 2 snítky
pažitka
pár kapek citronové šťávy
sůl, pepř
Postup
1

Rozpalte střední pánev a orestujte na kapce olivového oleje do sklovata nadrobno nakrájenou šalotku a po chvíli přidejte nakrájený česnek. Je lepší ho dát na pánev později, protože mu stačí opravdu chvilka, aby se připálil.

2

Žampiony očistěte a větší kousky přepulte, ty menší nechte v celku. Přihoďte na pánev k šalotce s česnekem a zarestujte. Přilijte bílé víno a nechte odpařit všechen alkohol.

3

Mezitím si dejte do toustovače opéct krajíce chleba, v našem případě bezlepkový, a bokem v misce vytvořte bylinkovou pomazánku. Všechny bylinky zbavte dřevnatého stonku a nakrájejte je opravdu na jemno. Žervé smíchejte se všemi bylinkami, osolte, opepřete a podle chuti přidejte pár kapek citronové šťávy.

4

Jakmile je z žampiónů odpařený všechen alkohol, stáhněte z plamene a přihoďte k nim máslo, tak lžíci až dvě. Záleží podle toho, kolik chcete mít omáčky. Teplem se začne máslo pomalu rozpouštět, tak míchejte, aby se dobře spojilo se vším na pánvi. Osolte, opepřete a přidejte čerstvě natrhanou majoránku.

5

Opečený krajíc chleba namažte bylinkovou pomazánkou a na ni dejte houbovou směs.

Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně 2 Foto: Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně; foto: Kitchen Story

KITCHEN STORY

KitchenStory.cz Foto:

… aneb manželé v kuchyni!

Ze začátku to bylo vaření pro pár přátel a rodinu, ale pak se z toho stalo něco víc. Jirka a Marika se rozhodli, že se se svými každodenními zážitky, zkušenostmi a postřehy z kuchyně chtějí podělit a tak vznikl food blog KITCHEN STORY, kterému věnují každičkou volnou chvilku. Jejich obrovská výhoda je v tom, že jsou na to dva.  

Marika má ráda jednoduchou kuchyni o pár ingrediencích, která nezabere moc času a také zastává úlohu fotografa a stylisty. Jirka má radši větší výzvy, a proto se často pouští do složitějších receptů, navštěvuje kurzy vaření a různé kulinářské soutěže. Skloubením svých vlastností dokážou blogu propůjčit daleko rozmanitější pohled na život v kuchyni i mimo něj.

Videa

reklama

reklama