Toskánská ribollita

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Toskánská ribollita Foto:
Toskánská ribollita
Foto: Kublanka.cz

Z italských polévek je u nás určitě nejznámější minestrone, ale ribollita s ní může lehce soutěžit v souboji o nejchutnější polévku. Minestrone se navíc i trochu podobá.

Pokud neseženete černou toskánskou kapustu, můžete ji nahradit kadeřávkem nebo hlávkovou kapustou.

Suroviny
olivový olej 6 lžic + na podávání
červená cibule 1 ks
mrkev 2 ks
řapík celeru 2 ks
česnek 3 stroužky
plechovka drcených rajčat 400 g
kuřecí nebo zeleninový vývar 500 ml
plechovka cannellini fazolí cca 400 g
černá toskánská kapusta 150 g
den starý bílý chléb 2 plátky
pepř, sůl
Postup
1

Mrkev a cibuli očistíme, řapíkatý celer zbavíme tuhých vláken a vše nakrájíme na kostičky. V hrnci rozehřejeme 6 lžic olivového oleje a necháme na něm za občasného míchání zesklovatět a změknout nakrájenou zeleninu (4–5 minut). Stroužky česneku podrtíme, přidáme je ke změklé zelenině a necháme 1 minutu restovat.

2

Jakmile se česnek rozvoní, přidáme do hrnce drcená rajčata, bobkový list a vývar. Přivedeme k varu, osolíme, opepříme a necháme jemně probublávat na mírném ohni.

3

Kapustu zbavíme košťálů a nakrájíme ji na 5 mm silné nudličky. Po 5 minutách ji přidáme spolu se scezenými fazolemi do polévky.

4

Plátky chleba zbavíme kůrky, natrháme je na malé kousky, které jemně navlhčíme vodou a poté je přidáme do polévky. Necháme zhruba 30 minut vařit na mírném ohni. V případě potřeby přidáme malé množství vývaru nebo teplé vody. Po uplynutí 30 minut by se měly kousky chleba zcela rozvařit a tím pádem i zahustit polévku.

5

Podáváme s plátky opečeného chleba, zakápnuté olivovým olejem a podle chuti posypané hoblinkami parmazánu.

Toskánská ribollita 2 Foto:

Toskánská ribollita; foto: Kublanka

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama