Toskánská fazolová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Toskánská fazolová polévka Foto:
Toskánská fazolová polévka
Foto: Marek Kučera

Fazolačky jsou v Toskánsku doma, stejně jako pestrý výběr zeleniny, kterou můžete obměňovat podle její dostupnosti – fazole jsou ale základ. Konzervované fazole cestu k jedné z nejskvělejších podzimních polévek výrazně zrychlí, aniž by zkompromitovaly její pověst.

Suroviny
cibule 1 ks
mrkev 2 ks
celer 2 řapíky
středně velká cuketa 1 ks
letní žlutá dýně 1 ks
česnek 4 stroužky
paprika 1/4 lžičky
tymián 1/4 lžičky
rozmarýn 1/4 lžičky
zeleninový nebo kuřecí vývar 1 l
bílé fazole 2 plechovky
loupaná rajčata 1 plechovka
mangold nebo kadeřávek 3 hrsti
cukr krupice 1 lžíce
bílý vinný ocet 1 lžíce
sůl
sýr typu pecorino nebo čedar
Postup
1

V hrnci nechte rozehřát olej a osmažte na něm nakrájenou cibuli, mrkev, celer, cuketu a dýni. Smažte asi 4 minuty, pak přidejte česnek, papriku, tymián a rozmarýn a na mírném plameni nechte smažit asi 30 minut.

2

Vmíchejte vývar, fazole a rajčata, uveďte do varu, snižte plamen a přidejte nadrobno nakrájený mangold neboli kadeřávek. Nechte zvolna vařit 15 minut, ponorným mixérem pak polévku zčásti rozmixujte, aby v ní zůstaly hrubší kousky i celé fazole.

3

Dochuťte ji cukrem, octem, solí a pepřem a podávejte, případně s plátky sýra a nasucho opečenými krajíčky chleba.

Toskánská fazolová polévka Foto:

Toskánská fazolová polévka, foto: Marek Kučera

Videa

reklama

reklama