Toscakaka

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–10
Toscakaka Foto:
Toscakaka
Foto: Kublanka.cz

V roce 1904 se ve Stockholmu konala premiéra slavné Pucciniho opery Tosca. A na základě této výjimečné události získal název tento švédský karamelovo-mandlový dort. Jestli je to pravda, nebo ne, necháme na jiných. Co je ale pravda pravdoucí, že tento koláč je jednoduše výtečný!

Suroviny
Korpus:
máslo 75 g
vejce 3 ks
vanilkový extrakt 1 lžička
mléko 70 ml
sůl 1 špetka
Mandlovo-karamelová poleva:
blanšírované mandle 200 g
máslo 125 g
světlý třtinový cukr 125 g
mléko 50 ml
sůl 1/2 lžičky
vanilkový extrakt 1/2 lžičky
Postup
1

Troubu předehřejte na 160 °C. Otevíratelnou dortovou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a dno vyložte pečicím papírem. Plátky mandlí rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte je v troubě upražit do světlehnědé barvy (5–7 minut).

2

Do mísy prosejte hladkou mouku spolu s kypřicím práškem a špetkou soli a důkladně promíchejte.

3

V jiné míse vyšlehejte vejce s cukrem krupice do pěny. Poté k nim zašlehejte vanilkový extrakt, mléko a 1 lžičku citronové šťávy. Jako poslední zašlehejte do směsi vychladlé rozpuštěné máslo. Po částech do směsi zašlehejte prosátou mouku. Těsto nalijte do vymazané formy a dejte ho péct na 25–30 minut. Zda je těsto upečené, vyzkoušíte dřevěným párátkem, které zapíchnete do středu korpusu. U správně upečeného těsta by mělo být párátko po vytažení čisté.

4

Mezitím, co se vám peče korpus, připravte si mandlovo-karamelovou polevu. Máslo, cukr, mléko, sůl a vanilkový extrakt dejte do středně velkého hrnce a za stálého míchání nechte máslo na mírném ohni rozpustit. Mírně zvyšte teplotu a karamelovou polevu nechte několik minut probublávat. Jakmile poleva mírně zhoustne, jemně přimíchejte upražené mandle a hrnec stáhněte z ohně.

5

Jakmile je korpus upečený, zvyšte teplotu trouby na 200 °C a karamelovo-mandlovou polevu rozetřete na upečený korpus a uhlaďte ji lžící. Koláč dejte péct na dalších 8–10 minut. Upečený koláč nechte 5 minut vychladnout, poté ho nožem po obvodu uvolněte od formy, vyjměte ho z dortové formy a nechte ho vychladnout na mřížce. Nejlépe chutná s vyšlehanou šlehačkou anebo kopečkem vanilkové zmrzliny.

Toscakaka Foto:

Toscakaka Foto: Toscakaka, foto: Kublanka.cz

Kublanka vaří doma

Kublanka.cz Foto:

Kublanka je zkratka pro manžele Kubu a Blanku. První jídlo, co Blanka Kubovi uvařila, bylo kuře na meruňkách. S díky jí to vrátil a ještě následující měsíc si z ní dělal legraci, jaká je to ale kuchařka. První partnerské jídlo a hned vlastní gól. To vážně nemohl tušit, jaký kulinářský talent právě objevil.

Nicméně dostala ještě šanci, až tak byl zamilován. A najednou se děly věci. Blanka s Kubou jsou již spolu 8 let. Kuře na meruňkách už mu nikdy neuvařila a naopak uvařila cokoliv si přál. A k reklamaci znovu nikdy nedošlo. Teda až na reklamaci jeho hmotnosti. Blanka uvaří všechno a Kuba všechno sní. Kuba je spokojený. Blanka je spokojená.

Jak jim to společné vaření jde je k vidění na www.kublanka.cz

Videa

reklama

reklama