Tortilová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tortilová polévka Foto:
Tortilová polévka
Foto: Just Spice

Španělský název Sopa Azteca naznačuje, že má tahle polévka aztécký původ, ale její kořeny najdeme v kuchyních (tedy spíš kotlících) Taraskánců z Michoacánu. Má tucty variant, ale vždycky je to kořeněný rajčatový základ s různými druhy chilli.

V Mexiku jsou oblíbeným vylepšením polévky chicharrón, vepřové škvarečky. Tak to třeba taky zkuste, chutě se krásně doplňují.

Suroviny
rostlinný olej 250 ml
kukuřičné tortily nakrájené na proužky 3 ks
sušené papričky chipotle bez semínek (koupíte v JUST SPICE) 4 ks
česnek 2 stroužky
bílá cibule na tenká půlkolečka 1 ks
tymián 6 větviček
černý pepř 3 kuliček
zralá rajčata překrojená na čtvrtky 4 ks
kuřecí vývar 3–4 šálky
olivový olej 2 lžíce
sůl
k podávání:
natrhané kuřecí maso 200 g
queso fresco (nebo sýr feta) 80 g
avokádo na plátky 1 ks
limetka na klínky 1 ks
koriandrová nať 1/2 šálku
jemně nasekaná bílá cibule 1/2 šálku
Postup
1

Na pánvi rozehřejte asi 1cm vrstvu oleje, nadvakrát v něm osmažte proužky tortil dozlatova. Odložte na papírový ubrousek, aby se zbavily přebytečného tuku.

2

Ve stejném oleji osmažte papričky chipotle ze všech stran, dokud nezesvětlají a nenafouknou se. Nepřesmažte je, jinak zhořknou! Nechte je vychladit a pokrájejte na proužky.

3

Rozmixujte dohladka rajčata, česnek, tymián a pepř. V kastrolu rozehřejte olivový olej, přidejte rajčatové pyré a vařte na středním plameni 10 minut. Přidejte kuřecí vývar a vařte ještě 15 minut. Dosolte podle chuti.

4

Polévku podávejte v miskách. Do každé dejte trochu smažených tortil, kuřecího masa, papriček chipotle, sýra, avokáda a cibule. Přelijte polévkou, posypte koriandrovou natí a každému dejte dílek limety k dochucení.

S kořením kolem světa

Just SpiceMožná jste na tom jako my, máte rádi pestrou světovou kuchyni a leccos vám při vaření chybí. A možná jste při cestách po světě byli fascinovaní kořením na tržištích, tím pestrobarevným kaleidoskopem plným vůní. Mnohokrát jsme si z cest přivezli „něco“, o čem jsme vůbec nevěděli, nač to použít. A doma jsme hledali recepty.

Vášeň pro cestování a vášeň pro dobré jídlo je důvodem, proč jsme založili JUST SPICE, e-shop plný chutí, vůní a barev a hlavně plný koření. Na dobrém jídle záleží. A také záleží na detailu. Tedy na koření, se kterým vaříte. Přivážíme pro vás špičkové koření z celého světa, vyzkoušejte ten rozdíl.

Videa

reklama

reklama