Tomatové smaženky Santorini s jogurtem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Tomatové smaženky Santorini s jogurtem  Foto:
Tomatové smaženky Santorini s jogurtem
Foto: Moje pouliční kuchyně

Tahle pocta rajčatům se dá vyjádřit jediným slovem: božská. Pokud jste někdy byli v Řecku, pak je dost možné, že jste na tyto tomatové smaženky narazili. Jsou připravovány na mnoha řeckých ostrovech, ale původně pocházejí ze Santorini.

Těstíčko z rajčat, máty a mouky se vlije do olivového oleje, usmaží dokřupava a pak se jí s kousky citronu a studeným jogurtem s koprem. Nejlepší jsou baby soudková rajčata, ale můžete použít i velká zralá, pokud odstraníte semena.

Suroviny
zralá soudková nebo mini roma rajčata 400 g
čerstvá máta, nasekaná 1 a 1/2 lžíce
sušené oregano 1 lžička
olivový olej na smažení
najemno nasekaný kopr 1 lžíce
klínky citronu k podávání
Postup
1

Rajčata podélně rozkrojte napůl, semena odstraňte a zbytek nakrájejte na kostičky. Pokud používáte baby soudková rajčátka, jen je rozkrojte na čtvrtiny a semena uvnitř nechte. Rajčata promíchejte s mátou, oreganem, moukou, kypřicím práškem, solí a 80 ml vody na hutné těsto.

2

V pánvi wok nebo v širším hrnci rozehřejte olej ve vrstvě 5 cm. Ztlumte na střední stupeň a naolejovanou lžící naberte těsto a vlijte ho do oleje. Smažte najednou čtyři kousky 30–40 sekund z každé strany, až zezlátnou. Vyjměte je na papírovou utěrkou a odsajte přebytečný tuk. Stejným způsobem usmažte zbylé těsto.

3

Jogurt promíchejte s koprem a podávejte zvlášť s horkými smaženkami a kousky citronu.

Tomatové smaženky Santorini s jogurtem  Foto: Tomatové smaženky Santorini s jogurtem; foto: Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně

Moje pouliční kuchyně Foto:

Jennifer Joyce

Jennifer Joyce představuje "jídlo ulice", výběr receptů z celého světa, naplněné chutí, exotické potraviny "to go", které jsme si sami koupili od farmářů nebo na trhu ať už doma, nebo při cestě do zahraničí.

S touto knihou si můžeme raz dva připravit celou škálu jídel mezinárodní kuchyně, pokrmy, které jsou rychlé a snadné na přípravu a které jsou často levnější a obvykle mnohem zdravější, než naše tradiční jídla. Výběr 150 jídel (seřazených v jednotlivých kapitolách podle zemí) nabízí recepty na tacos, hamburgery, kari, souvlaki, placky, nudle a knedlíčky, bílý chléb, pizzu a mnoho dalších. Chytré nápady jako směsi koření a moderní metody vaření (například používání tlakového hrnce pro rychlejší přípravu masa) vám umožní připravit chutné a zdravé pokrmy mnohem rychleji a ušetří vám drahocenný čas.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama