Tofu s černým pepřem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tofu s černým pepřem  Foto:
Tofu s černým pepřem
Foto: archiv Hojnost

Tento pokrm vás zaručeně překvapí. Je velmi chutný, rychle hotový, jeho příprava je jednoduchá – a přitom vypadá, jako by pocházel ze špičkové čínské restaurace. Chilli papričky a černý pepř mu dodávají velmi ostrou chuť.

Můžete jich přidat méně, ale neztrácejte odvahu – ostrá chuť je pro tofu s černým pepřem charakteristická.

Suroviny
pevné tofu 800 g
rostlinný olej na smažení
kukuřičná mouka na obalení tofu
máslo 150 g
malé šalotky nakrájené na tenká kolečka 12 ks (350 g)
červené chilli papričky s jemnější chutí nakrájené na tenká kolečka 8 ks
prolisovaný česnek 12 stroužků
nadrobno nakrájený čerstvý zázvor 3 lžíce
sladká sójová omáčka (kecap manis) 3 lžíce
světlá sójová omáčka 3 lžíce
tmavá sójová omáčka 3 lžíce
cukr krupice 2 lžíce
nahrubo rozdrcený černý pepř 5 lžic
malé a tenké jarní cibulky nakrájené na kousky dlouhé asi 3 cm 16 ks
Postup
1

Nejprve připravte tofu. Do velké pánve nebo woku nalijte asi 5 mm oleje, zahřejte ho. Tofu nakrájejte na kostky o hranách dlouhých zhruba 3 cm a obalte je v kukuřičné mouce. Nadbytečnou mouku setřepte a tofu osmažte v horkém oleji za stálého obracení dozlatova (nedávejte do oleje příliš mnoho kousků najednou). Hotové kousky odkládejte na vrstvu papírových utěrek.

2

Olej z pánve vylijte, pánev vytřete a potom v ní rozehřejte máslo. Přidejte šalotky, chilli papričky, česnek a zázvor a na slabém až středně silném ohni je za občasného zamíchání opékejte asi 15 minut. Všechny přísady by měly být lesklé a zcela měkké. Vmíchejte do nich všechny druhy sójové omáčky, cukr a nakonec drcený černý pepř.

3

Tofu prohřívejte v omáčce (zhruba 1 minutu). Nakonec přidejte kousky jarních cibulek a zamíchejte. Tofu s černým pepřem podávejte horké, s rýží uvařenou v páře.

Tofu s černým pepřem  Foto: Tofu s černým pepřem, foto: archiv Hojnost

HOJNOST

Hojnost Foto:

Yotam Ottolenghi

Světově proslulý šéfkuchař a autor, působící především v Londýně, ve své slavné eponymní restauraci, oslovuje nyní i české čtenáře prostřednictvím jedné ze svých nejslavnějších knih. Jeruzalémský rodák je v širším slova smyslu dítě Středomoří a díky jeho receptům zcela jistě posunete svůj úhel pohledu na kuchyni, v níž vládne maso – Ottolenghi totiž přináší neskutečné recepty na přípravu zeleniny.

Kniha vychází z Ottolenghiho kultovních vegetariánských sloupků, psaných pro slavný deník The Guardian, a stačila už se stát jednou ze skutečných biblí bezmasé kuchyně – kterou ale pro její inovativnost a styl (pro autora ostatně příslovečných) zbožňují i „masožrouti“. A pokud chcete Yotama zažít v akci, podívejte se na TV Paprika, kde právě běží dva jeho pořady.

(SLOVART)

Videa

reklama

reklama