Tofu na rajčatech – Đậu sốt cà chua

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tofu na rajčatech Foto:
Tofu na rajčatech
Foto: Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem

Báječné jídlo pro vegetariány a milovníky tofu. Jeho prosté spojení s jarní cibulkou a rajčaty potvrzuje známou pravdu, že v jednoduchosti je krása.

Článek

Tofu s černým pepřem  Foto:

17x asijské tofu a tempeh

Tofu má své příznivce i odpůrce. Pokud patříte mezi první skupinu, tyto recepty jsou pro vás to pravé :) Tempeh u nás není zdaleka tak známý, ale je ze sóji - stejně jako...
Suroviny
tofu 3 balíčky (900 g)
rostlinný olej 5 lžic
jarní cibulka 1 svazek
rajčata 500 g
sůl 2 lžičky
rybí omáčka 1 lžíce
voda 500 ml
glutamát 1 lžička
vařená rýže k podávání
Postup
1

Tofu nakrájejte na osm stejně velkých kousků a opečte je na 4 lžících oleje ze všech stran dozlatova. Vyjměte ho a nechte osušit na papírové utěrce.

2

Zelenou nať cibulek nakrájejte na 1–2cm plátky, bílou část nadrobno. Rajčata nakrájejte na kostičky.

3

V pánvi rozehřejte zbylý olej, vsypte bílou část z jarních cibulek a opékejte zhruba 2 minuty, až zesklovatí. Vsypte rajčata, osolte, promíchejte, zakryjte pokličkou, snižte teplotu a nechte rajčata změknout. Přidejte opečené tofu a rybí omáčku, promíchejte a zhruba po 5 minutách přilijte vodu, zvyšte teplotu a svařte tekutinu na polovinu. Vmíchejte glutamát a zelenou nať cibulky a podávejte s rýží.

PRIMA TIP: Glutamát

Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.

VietnamSKÁ

Vietnamská kuchařka s rodinným příběhem Foto:

Kuchařka s rodinným příběhem

Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafefin.

O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.

Vydává Sevruga, 399 Kč.

Videa

reklama

reklama