Točený jahodový koláč s pudinkem

Doba přípravy:
Točený jahodový koláč s pudinkem Foto:
Točený jahodový koláč s pudinkem
Foto: Pěkně vypečený blog

Pokud milujete buchtičky s krémem (se šodó), tak dlouho neváhejte a upečte si tento koláč, je to vážně dobrota! ;)

Suroviny
vlažné mléko 200 ml
cukr krupice 1 lžíce
sušené droždí 1 balíček
rozpuštěné máslo (ne horké) 70 g
vejce 1 ks
vanilkový cukr 1 lžíce
mořská sůl 1 zarovnaná lžička
cukr krupice + máslo 120 g + 100 g (na potření těsta)
čerstvé jahody 250 g
mouka na podsypání a zaprášení těsta
kousek másla na vymazání formy
Pudink:
mléko 1/2 l
kukuřičný škrob 30 g
vanilkový cukr 2 lžíce
zrníčka z 1/2 vanilkového lusku
Postup
1

Ve velké míse od robota smíchejte mléko, lžíci cukru krupice a sušené droždí. Nechte pod utěrkou odpočinout přibližně 10 minut. Do kvásku vmíchejte třetinu mouky, přidejte máslo, pak vmíchejte druhou třetinu mouky, vejce, žloutek, vanilkový cukr, sůl a nakonec zbytek mouky.

2

Pomocí robota nechte vypracovat hladké těsto (pokud se těsto lepí, přisypte trochu mouky). Těsto po uhnětení lehce zasypte moukou, přikryjte utěrkou a nechte zhruba hodinku kynout (nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem).

3

Než těsto vykyne, smíchejte v míse povolené máslo s cukrem a umyté a očištěné jahody nakrájejte na malé kostky. Připravte si formu, kterou vymažte máslem a troubu předehřejte na 170 °C.

4

Jakmile je těsto připravené, rozválejte ho na moukou posypané ploše dotenka a do tvaru obdélníku. Celou placku potřete máslem, které smíchejte s cukrem, a rozprostřete jahody.

5

Placku zaviňte a uprostřed ostrým nožem rozřízněte. Jednu stranu nechte spojenou, aby se s těstem, které už je naplněné, při točení lépe pracovalo. Těsto opatrně zatočte, pokud pár jahůdek vypadne, vraťte je po vložení těsta do formy zpět.

6

Pečte přibližně 40 minut. Jakmile je koláč upečený, nechte ho chviličku vystydnout a mezitím si připravte domácí vanilkový pudink.

7

Dejte vařit 400 ml mléka, do kterého přidejte vyškrábaná zrníčka z vanilkového lusku. Do 100 ml mléka, které si nechte bokem, vmíchejte kukuřičný škrob, žloutek a cukr.

8

Vše rozmíchejte a přilijte do hrnce těsně předtím, než se začne mléko s vanilkou vařit. Za stálého míchání vařte 3 minuty, během této doby pudink pěkně zhoustne.

9

Teplým pudinkem polévejte koláč. Když lehce vystydne, podávejte.

Točený jahodový koláč s pudinkem 3 Foto:

Točený jahodový koláč s pudinkem 2 Foto: Točený jahodový koláč s pudinkem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama