archiv GURMET

Tradiční italské tiramisu s mascarpone

Moje hodnocení
217x

Tradiční italský dezert, chtělo by se říct. Chyba lávky! Do osmdesátých let minulého století byste tiramisu nenašli ani v Itálii, ani nikde jinde. Kombinace kávy a smetanového sýra si ale rychle našla své příznivce po celém světě.

4 porce
60 minut
italská

Suroviny

Určitě máte v záloze nějaký ryze český recept se zakysanou smetanou. Připravujte ho i nadále, ale přejmenujte jej buď na dezert, koláč nebo na něco neutrálního. Opravdové tiramisu totiž připravíte jedině s mascarpone.

Tradiční tiramisu připravte podle návodného videoreceptu

Postup přípravy

  1. Připravte si espreso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky.
  2. Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.
  3. Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily.
  4. Ušlehejte šlehačku a přimíchejte ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém.
  5. Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče.
  6. Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem.
  7. Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.
PRIMA TIP: Tiramisu se dá připravit i ze syrových vajec. Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžete použít sníh z bílků. Tiramisu se dobře mrazí. Můžete si ho připravit předem a v „den D“ už jen vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

archiv GURMET


Přečtěte si také

Recepty