Tiramisu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tiramisu Foto:
Tiramisu
Foto: archiv Gurmet

Tradiční italský dezert, chtělo by se říct. Chyba lávky! Do osmdesátých let minulého století byste tiramisu nenašli ani v Itálii, ani nikde jinde. Kombinace kávy a smetanového sýra si ale rychle našla své příznivce po celém světě.

Určitě máte v záloze nějaký ryze český recept se zakysanou smetanou. Pečte ho i nadále, ale přejmenujte jej buď na dezert, koláč nebo na něco neutrálního. Opravdové tiramisu totiž připravíte jedině s mascarpone.

Suroviny
silné espreso 200 ml
amaretto 50 ml
smetana ke šlehání 100 ml
cukrářské piškoty 20 ks
kakaový prášek 2 lžíce
Postup
1

Připravte si espreso nebo silnou kávu podle svých možností. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s amarettem a nalijte do větší misky.

2

Žloutky s cukrem smíchejte v ohnivzdorné misce a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.

3

Rozmíchejte mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily.

4

Ušlehejte šlehačku a přimíchejte ji k mascarpone se žloutkovým krémem. Snažte se zachovat vzduchové bublinky. Jde vám přece o lehký, nadýchaný krém.

5

Nachystejte si hranatou misku nebo pekáček a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s amarettem a skládejte je vedle sebe do pekáče.

6

Když spotřebujete polovinu piškotů, přelijte je polovinou krému. Vyskládejte na něj druhou vrstvu namočených piškotů a přelijte je zbylým krémem.

7

Přes sítko poprašte tiramisu kakaem a nechte v lednici alespoň tři hodiny chladit.

8

PRIMA TIP: Tiramisu se dá připravit i ze syrových vajec. Pokud se nebojíte salmonelózy, nemusíte žloutky s cukrem pasterizovat ve vodní lázni a místo šlehačky můžete použít sníh z bílků. Tiramisu se dobře mrazí. Můžete si ho připravit předem a v „den D“ už jen vytáhnout z mrazáku a nechat povolit v lednici.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama