Thajské nudle Pad Thai podle Jiřího Štifta

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Thajské nudle Pad Thai  Foto:
Thajské nudle Pad Thai
Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Pad Thai – thajské rýžové nudle smažené s vejcem, krevetami, čerstvou jarní cibulkou a klíčky, dochucené pikantní sladkokyselou omáčkou jsou v podání Jiřího Štifta prostě nepřekonatelné…

Na návštěvě v kuchyni Jiřího Štifta jsme toho v rekordním čase 60 minut zvládli opravdu dost. Během povídání o tom, kde Jirka čerpá inspiraci nebo kam chodí nakupovat, vystřihl tři fantastická asijská jídla. Kuřecí Tikka masalu jsme vám už představili, dnes v šermování hůlkami pokračujeme.

Článek

Na návštěvě u Jiřího Štifta  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Na návštěvě u Jiřího Štifta

Byli jsme hosty Jiřího Štifta, jenž bezesporu patří k největším talentům české gastronomické scény. Jiří nás pozval do kuchyně restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental...

Recept

Tikka Masala  Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Kuřecí tikka masala

Vyzkoušejte kuřecí tikka masala, která podle Jirky Štifta patří k nejpopulárnějším jídlům restaurace Essensia hotelu Mandarin Oriental Prague. Pečou ji tu podle tradice v...

Suroviny
Omáčka:
vařící voda 300 ml
tamarind pyré 300 g
palmový cukr 200 g
rybí omáčka 70 g
Další suroviny:
syrové tygří krevety, očištěné (bez hlav, skořápky a střívka) 250 g
vejce 2 ks
rybí omáčka 4 lžíce
ploché rýžové nudle, namočené hodinu předem ve studené vodě 400 g
drcené pražené arašídy 4 lžíce
sójové výhonky 100 g
svazek pažitky
tofu nakrájené na kostičky 1,5 x 1,5 cm a usmažené v oleji do zlatova 150 g
chilli podle chuti
Postup
1

Na Pad Thai omáčku namočíme pyré tamarindu do vařící vody. Asi po 10 minutách důkladně tamarind do vody rozmačkáme, aby zůstaly pouze pecky, a přecedíme přes cedník. Tím získáme tamarindovou šťávu, kterou společně s palmovým cukrem a rybí omáčkou krátce provaříme. Chuť by měla být sladká, mírně slaná a rozumně kyselá.

2

V pánvi na rozpáleném oleji opečeme krevety. Hotové je vyndáme. Ve výpeku orestujeme vajíčka naprosto do sucha.

3

Přidáme namočené nudle, Pad Thai omáčku, tři lžíce vody a lžíci rybí omáčky. Takto restujeme na vysokou teplotu až do změknutí nudlí.

4

Teplotu stáhneme, přidáme drcené arašídy, sójové výhonky, pažitku a znovu důkladně a krátce prohřejeme. Dle potřeby dosolíme rybí omáčkou. Chilli dáme dle uvážení. Promícháme s krevetami a smaženým tofu a servírujeme.

Thajské nudle Pad Thai 2

Thajské nudle Pad Thai 3

Thajské nudle Pad Thai podle Jiřího Štifta Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

Thajské nudle Pad Thai podle Jiřího Štifta. Foto: Kateřina Obrazová THINKFOOD.CZ

 

Převzato z blogu Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

Thinkfood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.

Videa

reklama

reklama