Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou Foto:
Thajská smažená rýže s krevetami a pikantní zálivkou
Foto: V kuchyni vždy otevřeno

Tento pokrm vypadá opravdu božsky! A přitom jeho příprava není vůbec dlouhá – je ideální ve chvíli, kdy chcete připravit rychlou večeři pro hladové krky! :)

Suroviny
uvařená nesolená jasmínová rýže (malinko nedovařená) 200 g
vyloupané a očištěné čerstvé krevety 2 hrsti
vejce 2 ks
jarní cibulka 4 ks
menší mrkev 1 ks
česnek 2 stroužky
světlá sójová omáčka 3–4 lžíce
špetka hnědého cukru
čerstvý koriandr
Zálivka:
rybí omáčka 1 lžíce
teplá voda 2 lžíce
hnědý cukr 1 lžička
šťáva z 1/2 limetky
česnek 1 menší stroužek
Postup
1

Nejprve si připravte zálivku. Do teplé vody vsypte cukr a důkladně ho rozmíchejte, pak přilijte rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidejte najemno nakrájenou papričku a česnek. Nechte odstát. Doslaďte a dokyselte podle chuti.

2

Na oleji nechte rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začnou hnědnout, rozklepněte k nim vajíčka a umíchejte dosucha.

3

Přidejte pokrájené bílé části cibulek a na jemné nudličky nakrájenou mrkev a cca 3 minuty restujte. Pak vhoďte krevety a asi minutu je nechte orestovat.

4

Přidejte rýži a zelené části cibulek. Důkladně promíchejte a dochuťte cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo-oranžové, sejměte je ze zdroje tepla a zasypte posekaným koriandrem.

5

Podávejte se zálivkou, kterou si každý jídlo dochutí.

V kuchyni vždy otevřeno Foto:

V kuchyni vždy otevřeno

Food blog V kuchyni vždy otevřeno vznikl v únoru 2014 a od té doby ho Andrea Motlíková plní recepty, které by měly být inspirací pro každého, kdo doma vaří pro svou rodinu, stejně jako autorka blogu.

V obsahu webu najdete především širokou nabídku rychlých večeří z české i světové kuchyně, předkrmy, polévky, ale i oblíbené moučníky nebo třeba recepty na domácí sirupy. Andrea používá hlavně sezonní a dostupné suroviny, spoustu z nich si pěstuje i na své zahradě.

Jak Andrea sama říká: „Na vaření mě baví to, že je to velice kreativní činnost. Někdo rád maluje, jiný háčkuje, prostě každý si najde to svoje naplnění v něčem jiném. A tahle moje záliba je myslím ku prospěchu i celé širší rodiny a doufám, že i ku prospěchu čtenářů mého blogu.“

Videa

reklama

reklama