Těstoviny s květákovo-dýňovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Těstoviny s květákovo-dýňovou omáčkou Foto:
Těstoviny s květákovo-dýňovou omáčkou
Foto: kuchařka Jíme zdravě II.

Těstoviny máme v hlavě zapsané jako něco velmi dobrého, ale nepříliš zdravého. To ale nemusí být pravda... Pokud použijete celozrnné těstoviny a připravíte výtečnou omáčku z pečené zeleniny, navrch přidáte bylinky a ořechy, uděláte radost nejen mlsnému jazýčku, ale i celému tělu.

Článek

Fettuccine s česnekovo-parmazánovou omáčkou z jedné pánve  Foto:

14 lákavých receptů na těstoviny s krémovou omáčkou

Spojení těstovin a krémové omáčky je přímo ztělesněním pojmu "comfort food". Tedy vysoce uspokojivé jídlo, které umí pohladit nejen na jazyku, ale i na duši. A pořádná...
Suroviny
celozrnné těstoviny 240 g
máslová dýně nebo Hokkaido 300 g
paprika 1 ks
střední květák rozdělený na růžičky 1 ks
olivový olej 3 lžíce
česnek 2 stroužky
lahůdkové droždí 1 lžíce
zeleninový vývar 200 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
Na posypání:
hladkolistá petržel 1 hrst
vlašské ořechy 100 g
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Těstoviny připravte podle návodu na obalu.

2

Papriku s dýní oloupejte a nakrájejte a společně s růžičkami květáku rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Polijte 3 lžícemi oleje, osolte, opepřete a dejte péct do předehřáté trouby na 170–180 °C na 35–40 minut.

3

Zeleninu nechte vychladnout, poté dejte do mixéru a mixujte dohladka společně s česnekem, lahůdkovým droždím a zeleninovým vývarem. Hotovou omáčku smíchejte s těstovinami, rozdělte na čtyři porce a posypte petrželkou a ořechy.

PRIMA TIPY:

• Omáčku můžete stejně tak jako s celozrnnými těstovinami podávat například s quinoou, pohankou nebo rýží.

• Lahůdkové droždí je droždí, které se nepoužívá při přípravě kynutého těsta, ale na dochucování pokrmů ať už polévek, omáček nebo těstovin. Chutí připomíná parmazán.

Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Jíme zdravě II. Foto:

Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?

Členění kategorií je hodně podobné. Najdete tu opět Snídaně a svačiny, Polévky, Obědy a večeře, Pomazánky a nově Zdravé mlsání, Nápoje a saláty – a taky Vánoční laskominy. Autoři vyslyšeli přání fanoušků a přidali víc slaných snídaní a dobrot a také víc receptů s masem. Celkem jde o 123 lahodných receptů.

“I tentokrát jsme recepty vymýšleli tak, aby byly zdravé a jednoduché na přípravu. Těšte se na větší rozmanitost ingrediencí a postupů. I když jsme byli trošku odvážnější, pořád jsme dbali na to, aby byly suroviny dobře dostupné a postupy zvládl každý. Všechna jídla, která uvidíte na obrázcích, jsme přitom připravovali a fotili v normální kuchyni s běžným vybavením. A když jsme to zvládli my, zvládnete to taky!” připomíná za všechny tři autory hlavní devízu studentské kuchařky Petr Novák.

Videa

reklama

reklama