Těstoviny s karamelizovanou cibulkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Těstoviny s karamelizovanou cibulkou  Foto:
Těstoviny s karamelizovanou cibulkou
Foto: Marek Kučera

Pikantní, pikantní, pikantní. Rychlé, rychlé, rychlé. Neobvyklé, neobvyklé, neobvyklé. Neváhejte, neváhejte, neváhejte.

Suroviny
krátké těstoviny (červí trubičky, casarecce) 400 g
hotová osmažená cibulka 200 g
ančovičky v oleji, scezené a nasekané nadrobno 6 filátek
sušené drcené chilli papričky 1/2 lžičky
vypeckované olivy (zelené i černé) 90 g
mořská sůl a čerstvě namletý pepř
červený vinný ocet 1 lžíce
K podávání:
lístky čerstvého oregana
najemno nastrouhaný parmazán
Postup
1

Těstoviny uvařte ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou tak, aby byly al dente. Sceďte je a trochu vody z vaření si uchovejte.

2

Zatímco se těstoviny vaří, rozehřejte na středním stupni olej ve velké pánvi. Přidejte osmaženou cibulku, ančovičky, chilli papričku, olivy, sůl, pepř a za stálého promíchávání 4 minuty smažte. Přidejte ocet, uchovanou vodu z vaření a 1 minutu prohřívejte.

3

Omáčku promíchejte s těstovinami a podávejte je posypané lístky oregana a parmazánem.

PRIMA TIP: Osmaženou cibulku dnes koupíte hotovou takřka všude včetně farmářských trhů (a oddělení potravin IKEA), ale máte-li přebytek cibule, času a nebojíte se větrat, pak doporučujeme vlastní výrobu. Oloupanou cibuli (běžnou, bílou i červenou nebo směs) nakrájejte na jemné plátky nebo půlměsíčky (vyplatí se smažit nejméně 3 velké cibule) a v silnostěnném kastrolu nebo velké pánvi je, lehce osolené, na přiměřeném množství rostlinného oleje na středním stupni za občasného promíchání smažte, až cibule nejprve zvláční a posléze začne zlátnout a karamelizovat. Výsledek můžete podpořit posypáním lžící cukru zhruba v polovině procesu. Buďte trpěliví, může to trvat – podle množství a šťavnatosti cibule – i půl hodiny. Cibuli pak děrovanou naběračkou přesuňte do uzavíratelné sklenice a uchovejte na chladném a suchém místě.

Těstoviny s karamelizovanou cibulkou  Foto: Těstoviny s karamelizovanou cibulkou; foto: Marek Kučera

Článek

Penne se sušenými rajčaty, rukolou a česnekem Foto:

15x nejlepší recepty pro milovníky těstovin penne

Milovníci těstovin se dělí na dva tábory. Ty, které baví nudle na vidličku namotávat a vybírají si pokrmy ze špaget, linguine či tagliatelle. A pak ty, kteří prostě rádi...
Videa

reklama

reklama