Teplý mrkvový salát se sezamem a zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Mrkvový salát se sezamem a zázvorem Foto:
Mrkvový salát se sezamem a zázvorem
Foto: Klára Michalová

Tento salát vás překvapí svou sytou chutí. Moc dobrý je teplý jako příloha k masu, ale chutná skvěle i zastudena, třeba k sýrům. Tuhle laskominu jsem vyzkoušela i na zapřísáhlých masožravcích a co myslíte? Přidali si :)

Suroviny
olivový olej 2 lžíce
nastrouhaný zázvor 2 lžičky
mrkev 6 ks
vločková sůl
sezamový olej 1 lžička
černá sezamová semínka 1 lžíce
Postup
1

Mrkve oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky nebo je nastrouhejte pomocí škrabky nebo struhadla na julienne.

2

Rozehřejte olivový olej ve velké nepřilnavé pánvi, přidejte nastrouhaný zázvor a asi 30 sekund míchejte. Vhoďte mrkev a promíchejte se zázvorovým olejem na pánvi, ochuťte solí a přilijte 1/4 hrnku vody. Snižte teplotu a vařte, dokud mrkev lehce nezměkne a voda se nevstřebá. Trvá to asi 4–5 minut.

3

Do směsi vmíchejte sezamový olej, sójovou omáčku a sezamová semínka. Servírujte horké, vlažné nebo studené.

Gwyneth Paltrow kuchařka, Foto: Tento recept jsem zkoušela podle nové kuchařky It´s all good, kterou připravila oscarová herečka Gwyneth Paltrow se svou kamarádkou Julií Turshen. Je plná skvělých receptů, které můžete směle zařadit mezi ty zdravé, výhradně bezlepkové a přesto neuvěřitelně lákavé.

Zaujal mě velký výběr originálních zálivek na saláty. Velmi užitečná je i kapitola základních postupů, kde se naučíte, jak uvařit perfektně "nové" suroviny jako je quinoa, černá rýže... Velmi inspirující jsou recepty na úpravu ryb nebo fantastické polévky.

Pokud chcete jíst zdravě a opravdu si při tom pochutnat, je tohle ta správná kuchařka pro vás. Prozatím vyšla jen v angličtině, koupit ji můžete například v britském Amazonu.

Videa

reklama

reklama