Teplý čočkový salát

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Teplý čočkový salát Foto:
Teplý čočkový salát
Foto: isifa.com

Saláty mají mnoho podob. Tento čočkový se podává ideálně teplý. Je doplněný jemnou máslovou dýní a šťavnatým řapíkatým celerem.

Suroviny
máslová dýně 500 g
sůl
čerstvě namletý černý pepř
skořice 1 rulička
olivový olej 1/4 hrnku
čočka (nebo konzervovaná čočky 400 g) 250 g
cibule, nahrubo nakrájená 1 ks
česnek 1 stroužek
řapíkatý celer, nasekaný 2 ks
šťáva a kůra z 1 citronu
nasekaná hladkolistá petržel 1/4 hrnku
máta, najemno nasekaná 1 lžíce
feta sýr 100 g
zelený salát
Postup
1

Troubu předehřejte na 200°C. Velký pekáč vymažte olejem, dejte do něj nakrájenou dýni, sůl a čerstvě namletý pepř. Přidejte skořici a dýni zakapejte polovinou oleje. Pečte 20 minut, nebo dokud dýně není měkká a zhnědlá, potom dejte stranou.

2

Uvařte čočku, pokud nepoužijete konzervu. Propláchněte ji, nechte okapat a dejte stranou. Rozehřejte zbývající olej a orestujte na něm cibuli, česnek a celer, ochuťte citronovou šťávou a kůrou a vše přidejte do uvařené čočky. Vmíchejte petržel a mátu.

3

Opatrně vmíchejte dýňové kostičky a přendejte do servírovací mísy. Posypte kousky feta sýru a podávejte se zeleným salátem.

4

PRIMA TIP: Čočku vařte 15-20 minut, dokud není udělaná. Nezapomeňte, se snadno rozvaří.

Teplý čočkový salát Foto: isifa.com

Teplý čočkový salát, Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama