Teplý chřestový salát s pomerančovou zálivkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Teplý chřestový salát s pomerančovou zálivkou  Foto:
Teplý chřestový salát s pomerančovou zálivkou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Svěží chuť a křupavost zeleného chřestu, onoho polodrahokamu jara, nádherně doplní sladká pomerančová šťáva zjemňující razanci cibulky.

Suroviny
zelený chřest, očištěný 20 stvolů
pomeranče 2 ks
červená šalotka nakrájená nadrobno 1 ks
bílý vinný ocet 3 lžíce
dijonská hořčice 1/2 lžičky
parmazán na posypání
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Chřest rozložte v jedné vrstvě na plech a zakapejte ho trochou oleje. Osolte ho a opepřete. Pečte asi 5 až 8 minut, až zvláční, ale zůstane ještě křupavý.

2

Na zálivku ostrouhejte kůru z 1 pomeranče do misky. Dejte stranou. Šťávu z obou pomerančů vymačkejte do kastrůlku a na středním stupni svařte, až zredukujte asi na 3 lžíce. Šalotku přelijte v misce octem a nechte stranou. Ke kůře přidejte hořčici, přeceďte k ní zredukovanou šťávu a scezenou šalotku. Promíchejte a pak pomalu zašlehejte olej, zálivku ochutnávejte a případně přidejte víc oleje. Osolte ji a opepřete.

3

Chřest rozložte na talíře, posypte trochou kůry, zakapejte zálivkou a ozdobte hoblinkami parmazánu. Salát podávejte teplý nebo vychladlý na pokojovou teplotu.

Teplý chřestový salát s pomerančovou zálivkou  Foto: Teplý chřestový salát s pomerančovou zálivkou; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama