Tempura z mladých kopřiv

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tempura z mladých kopřiv  Foto:
Tempura z mladých kopřiv
Foto: David Turecký / Květinová kuchařka

Nejobyčenější plevel proměníte jednoduchou přípravou v nečekanou lahůdku.

Suroviny
mladé výhonky kopřiv (dlouhé cca 4 cm) 50 g
Těstíčko:
hladká mouka 3 lžíce
ledová voda 15–20 ml
ledové kostky 2 ks
sůl
Omáčka:
bílá ředkev 150 g
jablečný ocet 2 lžíce
olej na smažení 200 ml
Postup
1

Z hladké mouky a studené vody umíchejte metličkou řídké těstíčko. Nechte půl hodiny odpočívat v lednici.

2

Ředkev nastrouhejte najemno, přidejte jablečný ocet a sójovou omáčku a osolte. Pokud je omáčka příliš silná, nařeďte dle chuti vodou. Omáčka by měla být jemná, všechny chutě v rovnováze.

3

Rozpalte olej na smažení na nejvyšší možnou teplotu (fritovací hrnec na maximum, obvykle 180 °C). Do těstíčka přidejte kostku ledu, aby si udrželo nízkou teplotu. Pracujte svižně, aby těstíčko příliš nezřídlo. Tajemství a kouzlo tempury tkví ve velkém rozdílu teplot. Jedině tak vzniknou křupavé bublinky v těstíčku.

4

Výhonky kopřivy namáčejte v těstíčku a zprudka smažte. Stačí jen mžik. Odkládejte na ubrousek, aby odkapal přebytečný tuk. Ihned podávejte s omáčkou.

Na obrázku jsou použity klíčky červené řepy a květy kokošky pastuší tobolky.

Tempura z mladých kopřiv  Foto:

Tempura z mladých kopřiv, foto David Turecký / Květinová kuchařka

Květinová kuchařka – jedlé kvítí a býlí na vaření i zdobení

Květinová kuchařka Foto:

Jana Vlková

Objevte nové chutě a vůně prostřednictvím jedinečných receptů s jedlým kvítím a býlím, které váš talíř promění v malířské plátno plné lákavých barev a tvarů.

Sběr květů bude díky věrným ilustracím herbáře, který je spolu s receptovou částí přehledně rozdělen do čtyř ročních období kytkožrouta, procházkou nejen růžovým sadem.

Kniha Jany Vlkové vám poradí, kam a kdy se na lov kvítí vydat, čím se vyzbrojit nebo jakým místům a rostlinám se naopak vyhnout; obsahuje 99 rostlinných druhů, zajímavé informace i tipy a také recepty na výtečné polévky, saláty, hlavní jídla či sladkosti. Sbírání a následné zpracování darů přírody, to není jen radost z neotřelých pokrmů, ale i cesta k vnitřnímu klidu, pohodě a vyrovnanosti.

Foto receptů: David Turecký, Ilustrace herbáře: Pavla Dvorská

Nakladatelství Smart Press, k dostání na www.smartpress.cz za 449 Kč

Další skvělé recepty z Květinové kuchařky najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 11. března:

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama