Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Telecí špaňelské ptáčky s bramborovými knedlíčky Foto:
Telecí špaňelské ptáčky s bramborovými knedlíčky
Foto: L.A.Creative

Přinášíme vám další recept z úžasné Kuchařky první republiky. Není nad poctivé s láskou připravené jídlo. Zkuste telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky a doplňte je kompotem z jablek.

Suroviny
telecí kýta 8 tenkých plátků
sůl
slanina na plátky 50 g
hladká mouka 1 lžíce
máslo 2 lžíce
středně velká cibule 1 ks
mouka 20 g
Nádivka:
menší sardele 2 ks
máslo 1 lžíce
tvrdší houska 1 ks
cibule 1/2 ks
hladkolistá petržel
mletý pepř
Smažené bramborové knedlíčky:
brambory 500 g
máslo 40 g
sůl
vejce 3 ks
vejce na obalení 2 ks
muškátový oříšek na špičku nože
strouhanka 6 lžic
sádlo na smažení
Postup
1

Na nádivku utřete okapané sardelky s máslem, přidejte žloutky, v mléce namočenou a prolisovanou housku, nastrouhanou cibuli, nasekanou petrželku a čerstvě mletý pepř.

2

Očištěné telecí plátky naklepejte, osolte, potřete připravenou nádivkou, stočte, zabalte do plátků slaniny nebo převažte. Pak je poprašte moukou a opečte na rozehřátém másle. Zbytky slaniny nakrájejte na kostičky, přidejte k máslu zbylému z opékání a oboje rozehřejte. Usmažte v tom nadrobno nakrájenou cibulku, těsně vedle sebe naskládejte opečené závitky, zalijte je vývarem nebo vařící vodou, přikryjte poklicí a na mírném ohni duste doměkka, asi tři čtvrtě hodiny.

3

Procezenou šťávu nalijte do zakysané smetany, do níž jste vmíchali mouku a citronovou šťávu, a povařte ji na omáčku. Část omáčky nalijte na závitky, zbytek podávejte v omáčníku.

4

Na knedlíčky oloupejte a prolisujte ještě teplé brambory a dejte je vychladnout. V míse umíchejte máslo se solí a žloutky, přidejte brambory, muškátový oříšek, sníh z bílků a tolik strouhanky, aby těsto drželo pohromadě. Z těsta tvořte knedlíčky asi jako ořech velké, obalujte je ve vajíčku, strouhance a na rozpáleném sádle je usmažte dozlatova. Podávejte je k závitkům. Doplňte kompotem z jablek.

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky Foto:

Telecí španělské ptáčky s bramborovými knedlíčky, foto: L.A. Creative

Kuchařka první republiky

Z dělnického Žižkova až do kuchyně filmových hvězd

Jitka Rákosníková, Eva Všetíčková

Kuchařka první republiky Foto:

Publikace autorek Jitky a Evy je výběrem toho nejlepšího z gastronomické tradice naší země – prvorepublikové kuchyně, která v sobě spojuje úctu k tradičním venkovským i regionálním jídlům a zároveň se inspiruje moderními vlivy tehdejších velmocí, například kuchyní francouzskou.

Seznámíte se s klasickou měšťanskou kuchyní tak, jak ji ve svých kuchařských knihách zachytili nejlepší autoři doby – Marie Janků-Sandtnerová, Anuše Kejřová, Marie Haškovcová, Iška Posnerová nebo Vilém Vrabec. Prostřednictvím autorek nahlédnete také do kuchyně filmových hvězd, Adiny Mandlové a Vlasty Buriana. Za ochutnávku jistě stojí i běžná jídla prostých lidí, která se vařívala třeba na pražském Žižkově.

Kapitoly Měšťanská kuchyně, Inspirace světem, Elegantní cukrařina, Dělnická kuchyně, U filmových hvězd, Domácí moučníky, Pokrmy téměř bezmasé doprovázejí nádherné fotografie Aleny Hrbkové i dobové obrázky. Jedinečný soubor receptů jednoho z nejzajímavějších období našich kulinárních dějin zaujme pamětníky i mladou generaci.

K dostání na www.smartpress.cz za 424 Kč (doporučená MOC: 499 Kč)

Videa

reklama

reklama