Telecí pečeně s jarní zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Telecí pečeně s jarní zeleninou  Foto:
Telecí pečeně s jarní zeleninou
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tak tohle je okouzlující recept z hlubin francouzské venkovské kuchyně, prostý, a přitom svým způsobem vybraný. Ideální pečínka na slavnostní stůl, a nejen o Velikonocích...

Suroviny
telecí pečeně (krkovice, hrudí) asi 1,5 kg
malé cibulky (šalotky, perlovky) 250 g
malé rohlíkovité brambory, oloupané 750 g
velké tuříny nebo vodnice, oloupané nakrájené na kousky 2 ks
velké mrkve nakrájené na kousky 2 ks
stroužky z 1 palice česneku, oloupané
nakrájený rozmarýn 1 lžíce
nakrájený tymián 1 lžíce
drůbeží vývar 500 ml
studené máslo 3 lžíce
sůl a čerstvě mletý pepř
sherry ocet 1 lžíce
Postup
1

Troubu předehřejte na 180 °C. Cibulky povařte půl minuty ve vroucí vodě, sceďte je, odkrojte spodní a vrchní část a stáhněte slupku (je to snazší, než je loupat klasicky).

2

Ve velkém pekáči promíchejte cibulky s bramborami, tuřínem, mrkví, česnekem a olivovým olejem. Zeleninu osolte, opepřete a rozhrňte do stejnoměrné vrstvy.

3

Maso osolte, opepřete a potřete rozmarýnem a tymiánem. Položte ho na zeleninu a pečte asi 1 hodinu 45 minut, až bude křehké. Přesuňte ho na prkýnko a přikryjte alobalem.

4

Zeleninu přesuňte do mísy a udržujte v teple. Výpek z pekáče slijte a nechte stranou. Pekáč postavte na sporák na středně vysoký plamen, vlijte do něj vývar a uveďte do varu. Povařte 2 minuty a odškrabujte přitom přípečky. Šťávu přes síto přeceďte do kastrolu a svařte, až zhoustne, trvá to asi 7 minut. Stáhněte z ohně a asi po 2 minutách zašlehejte po lžících máslo. Omáčku osolte, opepřete a dochuťte octem.

5

Nakrájené maso a zeleninu podávejte s omáčkou, zakápnuté trochou uchovaného vypečeného tuku.

Telecí pečeně s jarní zeleninou  Foto: Telecí pečeně s jarní zeleninou, foto: L.A. CREATIVE FOOD

Další nevšední recepty na mladá jarní masa najdete v novém čísle časopisu prima FRESH, které je právě v prodeji:

Článek

Jarní koleda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si jarní koledu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Zbrusu nové číslo časopisu Prima FRESH najdete v prodejní síti už od 9. března – a je plné receptů, které vám domů přivolají jaro.
Videa

reklama

reklama