Tatranské řezy

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 plech
Tatranské řezy  Foto:
Tatranské řezy
Foto: Sladká první republika

Čím dále na východ, tím jsou dezerty sladší a komplikovanější. Křupavé linecké těsto s pikantní zavařeninou a nadýchaným piškotem vás okouzlí na první sousto, naštěstí je příprava překvapivě jednoduchá.

Suroviny
Linecké těsto:
jemně nastrouhaná kůra z 1 citronu
máslo 50 g
žloutky ze 3 vajec vařených natvrdo
syrový žloutek 1 ks
mouka na pomoučení
Sněhová hmota:
bílky 5 ks
Piškotové těsto:
vejce 5 ks
Dokončení:
malinová zavařenina asi 200 g
cukr moučka na poprášení
Postup
1

Nejprve připravte linecké těsto. Mouku vsypte na vál, promíchejte s cukrem a strouhanou citronovou kůrou, rozkrájejte do ní máslo, prolisujte vařené žloutky a přidejte syrový žloutek. Rychle zpracujte v pevné hladké těsto, vytvořte kouli, zabalte ji do potravinářské fólie a uložte alespoň na 1 hodinu do lednice.

2

Troubu předehřejte na 180 °C.

3

Odpočaté linecké těsto rozválejte na pomoučené ploše na plát silný zhruba 1 cm. Pomocí válečku jej přemístěte na plech vyložený pečicím papírem a předpečte v troubě 15 minut. Vyjměte, nechte zhruba 15 minut zchladnout a potřete malinovou zavařeninou.

4

Bílky vyšlehejte s cukrem na pevný sníh.

5

Na piškotové těsto vyšlehejte z vajec a cukru světlou nadýchanou pěnu. Po lžících do ní zapracujte mouku.

6

Na linecké těsto s malinovou zavařeninou vlijte piškotové těsto, navršte sníh a uhlaďte špachtlí. Obě hmoty můžete nanášet i střídavě křížem krážem pomocí cukrářského sáčku se špičkou.

7

Plech vraťte ještě na 20 minut do trouby a dopečte dozlatova. Jednotlivé vrstvy se zpevní a dezert půjde snadno nakrájet. Vyjměte, nechte zchladnout, pocukrujte a nakrájejte na řezy zhruba 5 x 3 cm.

PRIMA TIP: Nadýchané řezy snězte hned. Dlouhým stáním sice linecké těsto krásně nasákne ovocnou zavařeninu, ale piškot zaschne a ztvrdne.

Tatranské řezy  Foto: Tatranské řezy; foto: Sladká první republika

SLADKÁ PRVNÍ REPUBLIKA

Sladká první republika Foto:

Kristina Šemberová a Eva Všetíčková

Láska ke sladkostem, tradice rodinných nedělních moučníků a obdiv k umění slavných cukrářů i bezejmenných hospodyň spojují obě autorky, gastronomické novinářky a editorky kuchařek. Jednoho letního odpoledne se rozhodly, že už nebudou péci jen pro svou rodinu a přátele, ale že recepty z období první republiky uspořádají do kuchařky. Podkladů měly tolik, že nejtěžší bylo vybrat jen omezený počet receptů. Do pěti kapitol se nakonec vešlo 116 nejzajímavějších receptů na moučníky, dezerty, dorty, koláče a slané pečivo ke kávě i čaji.

„Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová. Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Ke knize vznikl i web Retrovareni.eu a funguje i Facebook Retrovaření. Knihu vydalo nakladatelství Virtue CS a stojí 399 Kč.

Videa

reklama

reklama

\n