Tatarský biftek

Počet porcí: 2
Tatarský biftek Foto:
Tatarský biftek
Foto: archiv Gurmet

Pokud máte rádi maso, tak jistě víte, že nad dobrý tatarák není. A my vás ho naučíme připravit krok za krokem.

Suroviny
hovězí maso ze svíčkové nebo z roštěnce 200 g
cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
hladkolistá petrželka 2 snítky
kapary 1 lžička
sardele (ančovičky) 2 ks
plnotučná hořčice 2 lžičky
drcený kmín 1 špetka
sladká paprika 1 špetka
sůl
chléb 4 krajíce
Postup
1

Maso dobre očistěte, odblaňte a zbavte veškerého tuku. Omyjte ho a osušte, zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 až 60 minut do mrazničky. Mírně ztuhlé maso chyťte do utěrky a naškrábejte na řezu hranou nože najemno. Maso můžete také nakrájet na velmi tenké plátky a poté je buď nožem usekat, nebo umlít na masovém strojku.

2

Připravte si ostatní ingredience. Cibuli a česnek oloupejte. Petrželku nasekejte najemno.

3

Cibuli překrojte na poloviny. Každou půlku položte řeznou stranou na prkénko naťovou částí dopředu. Cibuli nejprve vodorovně prořízněte a poté nakrájejte na velmi drobné kostičky.

4

Česnek položte na prkénko a dlaní na něj zatlačte, až křupne. Ke stroužku přidejte větší špetku soli. Česnek přidržte jednou rukou a druhou nabírejte na malý nožík sůl a pomocí hrubých zrnek ho postupně roztírejte.

5

Kapary i sardele nasekejte na drobné kousky. Můžete je také utřít v hmoždíři nebo v misce.

6

Z naškrábaného masa utvořte bochánek a uprostřed něj vytvarujte malý důlek. Rozklepněte do něj vejce, bílek opatrně odlijte stranou a žloutek umístěte do důlku v mase. Přidejte část nasekané cibulky i utřeného česneku, kaparů a sardelek a část hořčice. Přisypte petrželku a trochu koření. Osolte a opepřete, směs promíchejte vidličkou nebo lžící a postupně ji dochucujte. Přepůlené krajíčky chleba osmažte na rozpáleném oleji. Potřete je stroužkem česneku a podávejte s připravenou masovou směsí.

7

PRIMA TIP: Masovou směs můžete rovněž dochutit worcesterskou omáčkou nebo pikantnějším tabaskem.

Jak dotáhnout tatarský biftek do úplné dokonalosti:

Na tatarský biftek používejte zadní hovězí, je totiž štavnatější než svíčková. Požádejte řezníka o maso zmladého kusu. Původ masa lze oveřit na internetu. V prodejně nebo na balíčku masa najdete evidenční číslo prodávaného kusu, podle kterého na adrese www.hovezimaso.cz zjistíte datum narození a porážky, pohlaví i plemeno.

Maso nedávejte mrazit, ale důkladně je zchlaďte. Dejte ho na 1 až 1,5 hodiny do lednice. Maso melte vručním masovém mlýnku, který také dobře vychlaďte. Připravujte vždy jen takové množství, které ihned spotřebujete. Namleté maso totiž rychle podléhá zkáze.

Česnek podávejte pouze na topinky, do masové směsi ho nemíchejte. V té ponechte dominovat výraznou chuť kvalitního masa, podpořenou ostatními ingrediencemi.

Protože vejce neprojde tepelným zpracováním, používejte jen opravdu čerstvé vejce z ověřeného zdroje. Pokud je nemáte k dispozici, použijte radeji pasterované žloutky.

Topinky smažte na dobrém sádle. To se při vyšší teplotě nepřepaluje, nepředá topince nepříjemnou pachuť a topinka nasaje mnohem méně tuku než při smažení na oleji.

Tatarský biftek Foto: archiv Gurmet

Tatarský biftek Foto: archiv Gurmet

Tatarský biftek, Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

 

Videa

reklama

reklama