Tatarák s bramborovými hranolky a salátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tatarák podle Tituse Eliáše Foto:
Tatarák podle Tituse Eliáše
Foto: All

O tataráku z restaurace Na Kopci se vykládají legendy. Šéfkuchař Titus Eliáš se o svůj slavný recept podělil se čtenáři nové kuchařky Muži sobě. A pokud máte tuhle pochoutku rádi, určitě jeho verzi vyzkoušejte.

Co se ti vybaví, když se řekne ´pořádné chlapské jídlo k pivu´? No jasně, tatarák! K nám Na Kopec chodí spousta hostů právě kvůli němu, a přitom na něm není nic složitého, jen je prostě jiný, bez žloutků, mleté papriky i bez výrazné syrové cibule. Na rozdíl od toho klasického hospodského je tedy mnohem lehčí a svěžejší, což oceňuji hlavně v létě. Nechodí na něj pivní pupky, které ho zalijí šesti kousky, ale spíš ti, kdo si chtějí pochutnat.

Recept jsem okoukal v Belgii, kde jsem byl na stáži. V Belgii k němu jedí bagetu nebo jakékoli bílé pečivo, podle mě se ale víc hodí hranolky a salát.Titus Eliáš

Suroviny
Tatarák
hovězí váleček 600 g
okurky cornichon (nakládané malé okurčičky) 4 hrsti
kapary 2 hrsti
čerstvé bylinky (petržel, rozmarýn, bazalka) 4 hrsti
čerstvě strouhaný parmezán 4 lžíce
worcester a tabasco 8–12 stříknutí
dijonská hořčice a kečup 4 lžíce
majonéza 8 lžic
sůl a čerstvě namletý pepř
Příloha
brambory nebo bramborové hranolky 600 g
mix listového salátu 400 g
balsamikový ocet
Postup
1

Okurky, šalotku, kapary a bylinky nasekejte nadrobno a nastrouhejte parmazán.

2

Namelte hovězí maso (nebo naškrábejte nožem) a v misce ho smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem.

3

Usmažte hranolky.

4

Opraný salát ochuťte balsamikem a olivovým olejem, potom salát i hranolky podle chuti osolte.

5

Před podáváním z masa navlhčenýma rukama vyválejte kouličky, které lehce zmáčkněte a položte na salát. Pro větší efekt lze použít kulaté tvořítko nebo pomocí dvou lžic vytvořit tvar nočku. K tomu přidejte hranolky a okamžitě podávejte.

Prima tip: Ochucujte dle libosti – více tabasca pro ostřejší tóny či trochu více kaparů pro větší kyselost. Nebo více olivového oleje pro hedvábnější pocit v ústech. Majonézu s hořčicí a kečupem, worcesterem a tabascem můžete také vmíchat do masa jen zčásti a zbytek servírovat zvlášť – třeba ve vaječné skořápce jako my.

Okurky použijte ty nejmenší, jsou nejpevnější – ale pozor, abyste omylem nekoupili ty pálivé, ty se do tataráku nehodí.

Tatarák podle Tituse Eliáše, Foto:

Muži sobě

Muži sobě, Foto: Muži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.

Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).

Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.

Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč

Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe

Videa

reklama

reklama