Tartiflette

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Tartiflette  Foto:
Tartiflette
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Variace na téma zapečené brambory pochází z oblasti francouzských Alp, ze Savojska. Podávat by se měly horké, rovnou z trouby, s křupavým pečivem, hlávkovým salátem a různými chuťovkami, jako jsou kyselé okurčičky.

Sýr by měl být co nejlepší a hodně vyzrálý – ten nejsprávnější je Reblochon. S třicítkou eidamem to nezkoušejte.

Suroviny
brambory 500 g
velká cibule, oloupaná a nakrájená na tenké plátky 1 ks
anglická slanina nebo uzený bůček, nakrájené na hranolky 200 g
máslo 25 g
bílé víno 1 sklenka
crème fraîche nebo nejtučnější zakysaná smetana 4 lžíce
česnek, oloupaný a rozkrojený 1 stroužek
zrající sýr, nejlépe francouzský Reblochon 1 balení
mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Troubu předehřejte na 200 °C. V hrnci uveďte do varu vodu, osolte ji a povařte v ní celé neoloupané brambory, asi 15 minut.

2

Mezitím osmažte v pánvi na másle a slanině plátky cibule na středním plameni, až zvláční, ale nezabarví se. Z pánve opatrně slijte tuk, vlijte do ní víno a smetanu a dobře promíchejte.

3

Brambory slijte a jakmile to půjde, oloupejte je a nakrájejte napříč na tenké plátky.

4

Nejlépe kameninovou zapékací formu vytřete rozkrojeným česnekem. Rozložte do ní polovinu nakrájených brambor, osolte je a opepřete a rozestřete polovinu cibulové směsi.

5

Sýr rozkrojte napříč na poloviny. Polovinu položte na cibulovou směs, přelijte zbylou cibulovou směsí a navrch rozložte druhou půlku brambor. Osolte je a opepřete, navrch položte druhou půlku sýra kůrkou navrch a tartiflette pečte 10 minut. Pak teplotu trouby snižte na 180 °C a brambory pečte ještě 20 až 25 minut. Sýr by se měl rozpustit a prokapat do brambor, které by měly být krásně křupavé a zlatohnědé.

Tartiflette  Foto: Tartiflette; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama