Tarte Tatin s nektarinkami a zázvorem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Tarte Tatin s nektarinkami a zázvorem Foto:
Tarte Tatin s nektarinkami a zázvorem
Foto: archiv Gurmet

Tentokrát jsou na řadě nektarinky. Celosvětově proslulý koláč „postavený na hlavu“ jsme nyní ještě vylepšili kapkou brandy a troškou čerstvého zázvoru.

Suroviny
máslo (nebo 25 g másla a 25 g sádla) 50 g
cukr krystal 2 lžíce
zázvor 2 cm
nektarinky 6 ks
brandy 2 lžíce
citronová šťáva 1 lžíce
Postup
1

Prosejte mouku přes síto, smíchejte ji s moučkovým cukrem a na kousky nakrájeným tukem. Rukama prohněťte a vytvořte drobenku. Do ní přidejte 2–3 lžíce vody a vypracujte nelepivé těsto, které drží pohromadě. Těsto zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň půl hodiny odležet.

2

Předehřejte troubu na 220 °C. Dno kovové koláčové formy potřete rozměklým máslem a posypte krystalovým cukrem a nastrouhaným zázvorem. Nektarinky vypeckujte a nakrájejte na osminky.

3

Smíchejte brandy s citronovou šťávou ve větší misce a nektarinky v ní „vykoupejte“. Vylovené nektarinky vyskládejte vedle sebe v těsných kruzích do formy. Kousky ovoce do másla trochu přitlačte a formu postavte na rozpálenou plotnu. Zalijte zbytkem brandy s citronovou šťávou. Pokud uvidíte, že se směs někde připaluje víc, formou otáčejte. Až cukr zkaramelizuje, odstraňte formu z plamene.

4

Mezitím z těsta vyválejte placku o velikosti koláčové formy. Tu pak na válečku přeneste na zkaramelizované nektarinky. Přečnívající těsto na okrajích zastrčte dovnitř. Pečte asi 25 minut, dokud těsto nezezlátne.

5

Po upečení nechte chvíli stát. Pak navrch formy přiklopte talíř a opatrně na něj koláč převraťte. Tarte Tatin podávejte teplý, nejlépe s kopečkem vanilkové zmrzliny.

6

PRIMA TIP: Těsto lze nahradit i dobrým listovým.

Tarte Tatin s nektarinkami a zázvorem Foto: archiv Gurmet

Tarte Tatin s nektarinkami a zázvorem                                                                     Foto: archiv Gurmet

 

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama