Tartaletky s lemon curd

Doba přípravy:
Počet porcí: 10 ks
Tartaletky s lemon curd Foto:
Tartaletky s lemon curd
Foto: archiv PORT 58

Křehké máslové těsto naplněné svěžím krémem – ideální letní dezert, který si zamilujete.

 

 

 

Suroviny
Korpus:
máslo 140 g
žloutek 60 g (2–3 ks)
špetka soli
Lemon curd:
máslo 70 g
vejce 160 g
kůra ze 2 bio citronů
špetka soli
Postup
1

Korpus: Změklé máslo vyšlehejte s cukrem, žloutky a citronovou kůrou. Nešlehejte do pěny, ale jen tak, aby se suroviny dobře spojily. Potom přisypte mouku se špetkou soli a vypracujte kompaktní těsto. Hotové těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi půl hodiny v lednici. Troubu předehřejte na 180° C a připravte si formičky na tartaletky.

2

Uvedené množství vystačí asi na 10 tartaletek o průměru 9 cm. Dále potřebujete pečicí papír a luštěniny na tzv. „slepé pečení“. Těsto vyválejte a naplňte do formiček. Lehce vmáčkněte do formičky a upravte okraje. Jednotlivé formičky přikryjte kouskem pečicího papíru a dno vyložte suchými luštěninami. Pečte 10–15 minut. Upečené tartaletky nechte chvilku vychladnout. Potom sundejte pečicí papír s luštěninami a opatrně vyklopte. Po úplném vychladnutí můžete plnit krémem.

3

Lemon curd: Všechny suroviny kromě másla dejte do kastrolu a dobře prošlehejte. Máslo si připravte do větší mísy. Vaječnou směs za občasného míchání pomalu zahřívejte až na teplotu 76–77° C, kdy začne lehce houstnout. Nesmí se ale vařit. Směs stáhněte ze sporáku a přelijte přes jemné síto do mísy s máslem. Míchejte ji do úplného rozpuštění másla.

4

Tartaletky naplňte citronovým krémem až po okraj. Potom nechte ztuhnout v lednici. Tartaletky je dobré nechat 1–2 dny rozležet. Můžete je zdobit italským zapékacím sněhem nebo šlehačkou těsně před podáváním.

Nadšená cukrářka holešovické restaurace si ovoce do dezertů pěstuje sama

Restaurant PORT 58 Foto:

V restauraci Port 58 si vždy můžete vybrat z několika hlavních jídel. Nikdy nesmí chybět ani sladká tečka. O tu se v Portu stará cukrářka Kateřina Humplová. Dezerty sestavuje podle roční doby a aktuální nabídky surovin. Už brzy proto na jídelníčku uvidíte nejrůznější sladkosti z jahod, třešní nebo višní. Co to ale bude konkrétně, neví ještě ani sama cukrářka. „Často se mi stane, že dezert změním na poslední chvíli. Najdu zajímavý recept nebo dostanu na něco konkrétního chuť. Nedávno jsem měla v plánu upéct povidloň, protože minule měl velký úspěch. Nakonec z toho byl medovník,“ vysvětluje Kateřina.

Kromě sezonnosti dbá i na kvalitu a původ potravin. „Ráda si vybírám opravdu dobré máslo a smetanu, pro čerstvá vejce si chodím přímo k chovateli. Marmelády a džemy si vyrábím sama z ovoce z naší zahrady nebo od ověřeného pěstitele,“ popisuje Kateřina svůj přístup k cukrařině. A na jejích dezertech je to opravdu znát. Pokud jste ještě neměli příležitost, určitě si v Portu zarezervujte místo a něco z dílny Kateřiny Humplové ochutnejte.

Restaurant PORT 58, Tusarova 58, Praha 7, www.restaurantport58.cz

Videa

reklama

reklama