Sýrový quiche s hruškami

Doba přípravy:
Počet porcí: 8 řezů
Sýrový quiche s hruškami Foto:
Sýrový quiche s hruškami
Foto: Gurmet

Kombinace ovoce a výrazného sýra je jednou z nejvydařenějších. Šťavnaté sladké hrušky a pikantní plísňový sýr tvoří chuťový akord, který rozhodně stojí za vyzkoušení, a ve formě slaného koláče dvojnásob.

Suroviny
Těsto:
hrubá mouka na vymazání formy
změklé máslo 100 g + na vymazání formy
strouhaný parmezán 50 g
vejce 1 ks
sůl 2 špetky
Náplň:
hruška 3 ks
sýr s modrou plísní 100 g
listy špenátu nebo rukoly na ozdobu
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Z mouky, másla, sýra, vajíčka a soli vytvořte hladké těsto. Pokud by bylo příliš suché a nespojovalo se, přilijte trochu mléka, aby vzniklo nelepivé kompaktní těsto. Je-li příliš řídké, přidejte trochu mouky. Vytvořte z něj bochánek a zabalený v kuchyňské fólii ho nechte v lednici přibližně hodinu odležet.

2

Poté ho vyválejte a přeneste do tukem vymazané a hrubou moukou (nebo strouhankou) vysypané kulaté koláčové formy. Vidličkou propíchejte dno těsta a dejte ho na 8 minut předpéct do trouby předehřáté na 180 ˚C.

3

Na ještě teplý korpus rozetřete mascarpone. Teplem povolí a půjde pak krásně roztírat. Osolte a opepřete a poté vyložte hruškami, pokrájenými na plátky. Nakonec posypte nastrouhaným nebo rozdrobeným sýrem.

4

Vraťte na dalších 15 minut do trouby a pečte při stejné teplotě. Koláč je hotový, když vrcholky hrušek zezlátnou. Po vyndání ho ozdobte lístky špenátu nebo rukoly.

5

Prima tip. Celý koláč můžete ještě zasypat strouhaným parmezánem, bude krásně vonět.

Sýrový quiche s hruškami Foto: Gurmet

Sýrový quiche s hruškami. Foto: Gurmet

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření!

Gurmet - září 2013Zářijový Gurmet přináší krásné recepty na zužitkování podzimní úrody, ať už jsou to hrušky nebo ostružiny, reportáž z moštování jablek včetně skvělého receptu, v němž využijete čerstvý mošt, i nápady, jak zapojit děti do přípravy lehké pomazánky, kterou doprovází i návod na výrobu bezvadného obalu na svačinu.

Perfektní domácí rajčata můžete zkusit v řadě zajímavých jídel, za regionální kuchyní se podíváte na rázovité Valašsko i do stejně osobitého Jižního Tyrolska. Najdete tu řadu tipů, kam zajít na jídlo nebo co si pořídit do kuchyňské knihovničky, oblíbené recepty na každý všední den i na elegantní nedělní oběd.

Přípravou dvou jídel vás provedou profesionálové– Lukáš Hlaváček z michelinského Alcronu vaří klasické telecí ragú s knedlíkem, Tomáš Kalina z novátorské restaurace Noodles exotickou thajskou specialitu. Redakce si popovídala také s hostujícím australským šéfkuchařem Shannonem Bennettem. Půvabný "recept s příběhem" na pikantní kuřátko přidala i Halina Pawlowská.

Zářijový Gurmet je opět od první do poslední stránky plný skvělých receptů, nápadů, tipů a krásných fotek!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet jen za 299 Kč a získejte krásný dárek ZDARMA! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama