Sýrovo-bramborová hnízda Tartiflette

Doba přípravy:
Počet porcí: 5
Sýrovo-bramborová hnízda Tartiflette  Foto:
Sýrovo-bramborová hnízda Tartiflette
Foto: Moje skvělé recepty z francouzského bistra

Směs zlatohnědých brambor a výrazného sýra ze Savojských Alp zkuste připravit do jednoporcových zapékacích misek – nádherný vydatný zimní požitek! Ostatně, "hnízda" jsou vynikajicí i bez slaniny, sýr Reblochon se postará o dostatek aromatu.

Suroviny
cibule 1 ks
česnek 1 storužek
prorostlá uzená slanina 125 g
brambory (nejlépe typu A, popřípadě B) 600 g
olej 2 lžíce
tymiánové lístky 1–2 lžičky
suché bílé víno nebo hovězí vývar 100 ml
mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
sýr Reblochon 125 g
Co ještě:
jednoporcové zapékací misky (po 150 ml) 5 ks
máslo do formiček
Postup
1

Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. Slaninu také nakrájejte na kostičky. Brambory oloupejte a nakrájejte na 1cm kostičky. V nepřilnavé pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm slaninu a brambory přibližně 5 minut, až bude slanina křupavá.

2

Přidejte nakrájenou cibuli a opékejte dalších 5 minut, aby brambory mírně zhnědly. Vmíchejte tymián a česnek a zalijte vínem nebo vývarem. Krátce povařte, pak osolte a opepřete.

3

Pánev odstavte. Do bramborové směsi vmíchejte crème fraîche. Sýr Reblochon nakrájejte na kostičky (nutně včetně tenké oranžovožluté smetanové kůrky, protože ta se postará o správné aroma!) a dvě třetiny vmíchejte do směsi v pánvi.

4

Troubu předehřejte na 200 stupňů. Formičky vymažte máslem, naplňte je bramborovou směsí a navrch rozdělte zbývající sýr. Pečte 20–25 minut v dolní části trouby dokřupava a dozlatova. Podávejte ve formičkách horké! Jako příloha se hodí lehký listový salát.

Sýrovo-bramborová hnízda Tartiflette  Foto:

Sýrovo-bramborová hnízda Tartiflette, foto: Moje skvělé recepty z francouzského bistra

MOJE SKVĚLÉ RECEPTY Z FRANCOUZSKÉHO BISTRA

Moje skvělé recepty z francouzského bistra Foto:

Anne-Katrin Weberová

Rodem Němka, ale srdcem, duší a hlavně žaludkem Francouzka… Autorka půvabné knížky plné skvělých tradičních i nových receptů, které mají ve francouzské gastronomii vyhrazené stejně pevné místo jako v srdcích hostů pravých francouzských bister, umí o zvoleném tématu skvěle vyprávět. Recepty tak doprovází příběhy a historkami, které vás přenesou na „místo činu“, i když sedíte pohodlně doma v křesle. Ale dlouho sedět nevydržíte, recepty vás brzo přinutí přemístit se ke sporáku a proměnit vaši kuchyni… ve francouzské bistro.

Recepty, které jsou podle slov autorky „svůdné, ale přitom jednoduché a dobře připravené“, není obtížné zvládnout i doma a to v relativně krátkém čase. Vždyť název bistro prý pochází od ruských vojáků, kteří po francouzské obsluze vyžadovali nejen dobrou krmi, ale i rychlost.

Vydalo nakladatelství Slovart.

Videa

reklama

reklama