Sýrové fondue

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Sýrové fondue  Foto:
Sýrové fondue
Foto: archiv Potten & Pannen – Staněk

Fondue (z francouzského fondue – tavená, vyslovováno jako fondü s německým ü) je původně pokrm ze sýra roztaveného nad ohněm, pocházející ze Savojska a francouzské části Švýcarska. Dokonalý zimní pokrm si můžete připravit jednoduše doma.

Suroviny
česnek 1 stroužek
suché bílé víno 1 hrnek
kukuřičný škrob 1 lžíce
třešňová pálenka (nemusí být) 2 lžíce
ementál 500 g
sýr Gruyère 500 g
špetka muškátového oříšku
čerstvě namletý bílý pepř
bageta nebo žitný chéb 1 ks
Postup
1

V malé misce smíchjte nahrubo nastrouhané sýry se škrobem.

2

Silnostěnný kastrůlek vytřete rozpůleným stroužkem česneku. Poté do něj nalejte bílé víno a přiveďte k mírnému varu. Postupně do něj zašlehávejte připravený sýr a za stálého míchání ho nechte rozpustit. Jakmile vznikne hevábné jemné fondue, zašlehejte ještě muškátový oříšek, bílý pepř, popřípadě pálenku, chcete-li.

3

Fondue nádobu s hořáčkem dejte doprostřed stolu a sýrovou hmotu do ní přesuňte. Servírujte s francouzskou bagetou, případně jiným oblíbeným pečivem, nakrájeným na kostky velikosti sousta, které si každý host vidličkou namáčí v horkém fondue. Hodí se i kyselé okurky nebo nakládané malé cibulky k přikusování. Do sýrového fondue můžete namáčet i blanšírovanou zeleninu – brokolici, květák, chřest nebo karotku, zajímavé je i syrové zelené jablko Granny Smith.

Na sýrové fondue se používá velké množství druhů sýra. Ve Švýcarsku je zvykem míchat dva nebo více druhů, zejména ementál, gruyère, vacherin fribourgeois a appenzeller, ve francouzském Savojsku se pak pro takzvanou fondue savoyarde tři druhy sýra – ementál, comté a beaufort. Kombinací však existuje daleko více a jsou oblastně rozličné, zároveň však rozhodující pro výsledek.

Sýrové fondue  Foto:

Pokrm je připravován ve speciálním hrnci z kameniny (tzv. caquelon), ve kterém se nachází v bílém víně rozpuštěný sýr, ochucený pepřem, česnekem a muškátem, malým množstvím třešňové pálenky, vše dle potřeby zahuštěno (kukuřičným) škrobem. Během stolování se kameninová nádoba s touto masou nachází uprostřed stolu nad malým lihovým hořákem (rechaud). Do roztaveného sýra se namáčejí na dlouhých speciálních vidličkách kousky bílé veky (tedy baquette) nebo bílého chleba, ve švýcarském kantonu Fribourg (v kraji kolem Gruyère) se místo veky používají i malé, ve slupce vařené celé brambory napichované na speciální trojzubce.

Sýrové fondue  Foto:

Zaručeným tipem na vhodné nádobí je elegantní černý set na sýrové fondue věhlasné francouzské značky Emile Henry. Všechny výrobky Emile Henry jsou vyráběny ručně, za použití ryze přírodních materiálů – kvalitní burgundské hlíny, písku a vody. Set na sýrové fondue obsahuje keramický kotlík (2,5 l) vyrobený s použitím inovativní technologie Flame, díky které je nádobí mimořádně odolné a flexibilní. Nejprve můžete nechat na sporáku či v troubě v kotlíku rozpustit sýr a poté za pomoci hořáku, jenž je součástí balení, udržovat konstantní teplotu, ideální pro servírování. Součástí balení je i 6 ks vidliček. Prodává Potten & Panen - Staněk za 2585 Kč.

Videa

reklama

reklama