Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem  Foto:
Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Blíží se období předvánočních večírků, rodinných setkání i dámské mejdany s pečením cukroví... Při všech příležitostech se hodí tato výtečná sýrová terina, kterou podávejte jako chuťovku k vínu, efektní předkrm nebo netradiční slaný dezert.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
gorgonzola dolce 350–400 g
vlašské ořechy, nahrubo nasekané a opražené 3 lžíce
lískové oříšky, nahrubo nasekané a opražené 2 lžíce
sušené meruňky, propláchnuté, osušené a pokrájené 3 lžíce
sušené fíky a datle, část pokrájená a část k podávání 1 hrst
med 1 lžička
čerstvě drcený barevný pepř
pečivo a polníček k podávání
Postup
1

Všechny ořechy překrájejte nahrubo a nasucho orestujte na pánvi, mají výraznější chuť. Odstavte a nechte vychladnout. Meruňky opláchněte horkou vodou, osušte, nakrájejte nadrobno. Menší polovinu fíků a datlí také pokrájejte na kousky.

2

Asi 150 g mascarpone promíchejte v misce s ořechy, meruňkami, s menší částí datlí a fíků, pepřem a medem.

3

V druhé misce smíchejte zbytek mascarpone s kousky gorgonzoly.

4

Formu vyložte potravinovou fólií tak, aby na stranách přečnívala. Na dno dejte vrstvu utvořenou z poloviny sýrové směsi, na ni vrstvu ořechovo-ovocné směsi a zakončete další sýrovou vrstvou. Zakryjte přečnívající fólií a dejte na několik hodin do chladničky.

5

Před podáváním odkryjte horní část fólie znovu do stran a terinu opatrně vyklopte na prkénko. Podávejte se zbylými datlemi, fíky, tymiánem. Doplňte polníčkem, pečivem a čatní, chcete-li.

6

PRIMA TIP: Na jaře a v létě nahraďte datle a fíky mladými světlými lístky fialek, sedmikrásek, bršlice, řebříčku, kontryhele, maliní a jiných oblíbených jedlých divokých bylin.

Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem  Foto: Sýrová terina s ořechy a sušeným ovocem; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Videa

reklama

reklama