Syčící palačinky s vepřovým a krevetami

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 kousků
Syčící palačinky s vepřovým a krevetami  Foto:
Syčící palačinky s vepřovým a krevetami
Foto: Pravá vietnamská kuchyně

Báhn xéo je oblíbené pouliční jídlo mnoha Vietnamců při západu slunce – je to lehká slaná palačinka z rýžové mouky a kokosového mléka, která se jí, hned jak se opeče. Podává se s pořádnou porcí salátových listů a bylinek.

Plátek palačinky se položí na list salátu na dlani, pak se stočí do roličky se spoustou bylinek a namočí se do omáčky ochucené rybí omáčkou. Všechno je třeba připravit předem, aby bylo možné jíst palačinky, hned jak se opečou. Uvidíte, že si takto servírovaný salát zamilujete :)

Suroviny
Omáčka k namáčení:
česnek nakrájený nadrobno 2 stroužky
chilli paprička bird´s eye nakrájená nadrobno 2 ks
jablečný ocet 2 lžíce
rybí omáčka 5 lžic
cukr 3 lžíce
voda 400 ml
Palačinky:
rýžová mouka 200 g
mletá kurkuma 2 lžičky
kokosové mléko 400 ml
voda 400 ml
jarní cibulka nakrájená na tenká kolečka 2 ks
špetka mořské soli
špetka krupicového cukru
olej na smažení
šalotka nakrájená nahrubo 4 ks
vepřový bůček nakrájený na tenké plátky 200 g
velké krevety, vyloupané a očištěné 400 g
výhonky mungo 200 g
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
Obloha:
hlávkový salát
jarní cibulky nakrájené na krátké špalíky
čerstvý koriandr
thajská bazalka
máta nebo "vietnamský koriandr"
Postup
1

Na omáčku smíchejte v misce česnek, chilli papričky a ocet. Nechte stát asi 2 minuty – ocet "uvaří" česnek. Přidejte rybí omáčku, cukr a 400 ml vody.

2

Připravte palačinky. V misce smíchejte rýžovou mouku, kurkumu, kokosové mléko a 400 ml vody, jarní cibulku, sůl a cukr. Umíchejte hladké těstíčko a ujistěte se, že v něm nejsou hrudky.

3

V nepřilnavé pánvi rozehřejte na středním plameni lžičku oleje a opečte 1 lžičku nakrájené šalotky dohněda. Vepřové maso a krevety osolte a opepřete a pár kousků přidejte do pánve a opékejte, aby byly uvnitř hotové, několik krevet odeberte.

4

Mělkou naběračkou vlijte do pánve část těsta, rozlijte ho po dně v tenké vrstvě, posypejte hrstí výhonků mungo a přiklopte. Opékejte 2 minuty. Odkryjte a opékejte další minutu, podívejte se, zda je palačinka zespodu křupavá a opečená dohněda. Přidejte odebrané krevety, palačinku přeložte v polovině a odložte. Zopakujte se zbývající šalotkou, těstem a ostatními surovinami a připravte další palačinky.

5

Kousek palačinky odtrhněte na list salátu, přidejte jarní cibulku a bylinky, smotejte, ponořte do omáčky k namáčení a jezte.

Syčící palačinky s vepřovým a krevetami  Foto:

Syčící palačinky s vepřovým a krevetami, foto: Pravá vietnamská kuchyně

Uyen Luu: Pravá vietnamská kuchyně

Pravá vietnamská kuchyně Foto:

Autorka Uyen Luu bydlí v Londýně, kde pracuje jako food stylistka pro časopisy a televizi. Kromě toho provozuje populární bytovou restauraci, vede kurzy vietnamského vaření, na kterých učí lidi z celé Evropy, a patří mezi prominentní londýnské foodbloggery. Její život se ale stále točí kolem Vietnamu a vietnamské kuchyně. Ve Vietnamu se narodila a často se tam vrací znovuobjevovat své kulinární kořeny. Většina jídel, inspirovaná hlavně tím, co vařila její maminka a babička, vám ukáže bohatost chutí a vůní vietnamských pokrmů i hravost přípravy a podávání, která je pro Vietnamce typická.

Můžete si uvařit například polévku pho, kde se horký vývar dokonale snoubí s nudlemi, saigonské letní závitky, dušené hovězí maso na badyánu, taštičky plněné kuřecím masem, smažené nudle s výhonky mungo či banánové smaženky s kokosovým krémem.

Vydává Slovart, www.slovart.cz, 144 stran, doporučená cena 399 Kč

Videa

reklama

reklama