Svíčková s knedlíkem po italsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Svíčková s knedlíkem po italsku Foto:
Svíčková s knedlíkem po italsku
Foto: S Italem v kuchyni II.

Co se stane, když se ocitnete s Italem v české kuchyni? Během okamžiku skončí v naší milované svíčkové ančovička i s kapary. Ale neztrácejte nadhled, tahle Emanuelova verze má něco do sebe.

Uvařte si tuto speciální svíčkovou podle video receptu přímo s Emanuelem:

Suroviny
hovězí svíčková 1 kg
celer 1/2 ks
mrkev 2 ks
cibule 2 ks
petržel 1/2 ks
řapíkatý celer 1/2 ks
ančovičky 2 ks
jablečný ocet 1 dl
dijonská hořčice 1 lžíce
kapary 1 lžička
koňak 1 dl
smetana 2 dl
mléko 1 dl
přepuštěné máslo 50 g
hovězí vývar
rozmarýn 1 špetka
tymián 1 špetka
sůl 1 špetka
celý pepř 3 kuličky
na knedlíky:
staré pečivo 400 g
italská slanina 4 plátky
sýr parmezánového typu, např. gran moravia 100 g
vejce 2 ks
Postup
1

Svíčkovou očistíme, převážeme provázkem a v hrnci na přepuštěném másle orestujeme. Maso vyndáme 
a k máslu přihodíme ančovičky pro výraznější chuť. Přidáme mrkev nakrájenou na kostičky a necháme ji chvíli opražit. Mezitím si nakrájíme petržel, celer a řapíkatý celer a připojíme je ke společnosti v hrnci. Nakonec přihodíme nasekanou cibulku. V italské inovaci zeleninu zalijeme koňakem a jablečným octem, cvrnkneme do hrnce pár kuliček kapar a vše chvíli povaříme. Po chvíli podlijeme omáčku hovězím vývarem, přidáme do ní lžíci dijonské hořčice a znovu vše promícháme. A je čas na návrat masa do hrnce. Připravíme si kytičku bylinek. Do látkového ubrousku svážeme bobkový list, rozmarýn, tymián a kuličky pepře. Vzniklý uzlík ponoříme ke dnu do omáčky. Zjemníme ji trochou mléka, přiklopíme pokličkou a na 50 minut pošleme do trouby vyhřáté na 120 °C. Po upečení vysvobodíme maso i svazek bylinek 
z hrnce. Zbylou omáčku propasírujeme, pro krémovou konzistenci přidáme smetanu a omáčku mírně povaříme. Podle chuti ji dosolíme.

2

Nadýchané kynuté houskové těsto 
u italských knedlíků nečekejte – Italové je znají ze sousedních Tyrol. Kostičky, starého pečiva vysušíme v troubě. Slaninu nakrájíme na kostičky a poté ji nasucho osmažíme v pánvi. Do mísy sestěhujeme pečivo se slaninou, vejci a nastrouhaným sýrem. Vypracujeme vláčné těsto, z něj úhledné šišky. Ty topíme ve vroucí osolené vodě a po 20 minutách je vylovíme. Na talíř servírujeme plátky masa, zkropíme je omáčkou, ozdobíme kaparou naloženou do soli a strouhanou bio citronovou kůrou.

S Italem v kuchyni podruhé...S Italem v kuchyni II.

"Každý se může naučit vařit," říká Emanuele Ridi. Stačí prý láska a systém. Když italský šéfkuchař s vařením začínal, orientoval se na poctivou domácí kuchyni své babičky, která mu věnovala mnoho rodinných receptů.

Emanuele sází na jednoduchá jídla a využití čerstvých sezónních surovin, z nichž umí připravit hotové zázraky.

V pokračování úspěšné knihy podle telvizního pořadu S Italem v kuchyni II. najdete přes 70 receptů, s kterými si doma snadno vykouzlíte Itálii na talíři.

Videa

reklama

reklama