Svíčková omáčka s králíkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Svíčková omáčka s králíkem Foto:
Svíčková omáčka s králíkem
Foto: Slepičárna blog

Svíčková omáčka se tradičně podává s hovězím masem, ale pokud tomuto druhu příliš neholdujete, můžete připravit variaci s králíkem. Rozhodně stojí za vyzkoušení! :)

Článek

13 receptů na klasické české omáčky Foto:

13 receptů na klasické české omáčky

Pokud bychom měli vybrat typicky české jídlo, bude to asi nějaká omáčka s knedlíkem. Není to zrovna hit zdravé výživy podle současných trendů, ale co naplat? Všichni jsme...
Suroviny
Lák:
mrkev 2 ks
celer 1/4 ks
cibule 1 ks
citron 2 plátky
velký kořen oloupaného zázvoru 2 cm
pepř 5 kuliček
nové koření 3 kuličky
jalovec 3 kuličky
šalvěj 4 listy
sůl 1 lžička
ocet 2 lžíce
voda 600 ml
Omáčka s králíkem:
celý králík, naporcovaný 1 ks
máslo 2 lžíce
zeleninový vývar nebo voda na podlévání
smetana ke šlehání 33% 1–2 ks
sůl, pepř
šťáva z citronu na dochucení
krupicový cukr 2 lžíce
máslo 1 lžíce
naložené brusinky na servírování
Knedlíky:
housky 4 ks
prášek do pečiva 1/2 balení
špetka soli
vejce 1 ks
voda, ideální sodovka 1 hrnek
(párátka, režná nit)
Postup
1

Knedlíky: Nakrájejte housky na menší kostičky, přendejte je do větší mísy, přisypte mouku, kypřicí prášek, špetku soli a vejce.

2

Postupně přidávejte vodu. Ještě lepší je sodovka, knedlíky budou mnohem nadýchanější, lehčí. Vypracujte těsto, v tuhle chvíli ideálně rukama. Rozdělte ho na dvě části a uválejte dvě stejně nebo aspoň podobně velké šišky.

3

Ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu. Vložte do ní knedlíky, snižte teplotu, ale tak, aby se voda vařila, přiklopte částečně pokličkou a vařte 14 minut z jedné strany. Potom otočte knedlíky a vařte dalších 14 minut.

4

Uvařené knedlíky vyndejte na vál nebo pracovní plochu a propíchejte párátkem. Krájejte režnou nití tak, že si ustřihnete delší část. Niť podsuňte pod knedlík a obě ruce nahoře na jednom místě překřižte, krásně se knedlík odřízne.

5

Nožem nekrájejte, studený kov by mohl knedlíky srazit.

6

Omáčka s králíkem + lák: Připravte si lák. Vložte do rendlíku očištěnou a na větší kusy nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli rozkrojte na dvě poloviny.

7

Přidejte plátky citronu, zázvor, koření a bylinky. Zalijte vodou. Vmíchejte sůl a ocet. Při nižší teplotě vařte asi tak 25 minut. Odstavte a nechte vychladnout.

8

Do vychladlého láku naložte naporcovaného králíka a nechte přes noc marinovat. Pak vyndejte maso, přeceďte lák, vyhoďte zázvor a bobkový list.

9

Zeleninu v pekáčku orestujte na másle, přidejte maso a zalijte lákem. Přiklopte a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 1,5 hodiny.

10

Průběžně kontrolujte, dolijte vývarem nebo vodou podle toho, kolik chcete finální omáčky. Jakmile je maso měkké, dejte si ho stranou. Z plátků citronu odstraňte kůru a omáčku rozmixujte dohladka.

11

Omáčku přelijte zpátky do pekáčku a na plotně ji přiveďte k varu. Teplotu stáhněte, přilijte smetanu a dochuťte solí, pepřem, šťávou z citronu a karamelem. Ten si připravte tak, že rozehřejete máslo, vmícháte cukr a za stálého míchání necháte zkaramelizovat. Podávejte s knedlíky a brusinkami.

Slepičárna blog Foto: Slepičárna blog

Blog Slepičárna založili Jana a Štěpán v roce 2015 jako místo, kde si můžou ukládat své oblíbené rodinné recepty.

Nejraději vaří tradiční česká jídla, středomořskou kuchyni a sem tam do něj propašují i něco zdravějšího.

www.slepicarna-blog.cz

Videa

reklama

reklama