Svěží salát s jahodami a kozím sýrem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Svěží salát s jahodami a kozím sýrem  Foto:
Svěží salát s jahodami a kozím sýrem
Foto: archiv Billa

Čím teplejší počasí, tím větší chuť na čerstvou zeleninu, ovoce a saláty... Tuhle přímou úměru jistě znáte, a protože jaro se blíží nezadržitelně, máme pro vás recept na luxusní salát s jahodami, kozím sýrem a jarními květy.

Suroviny
směs listových salátů (rukola, polníček, čekanka) 200 g
čerstvý baby špenát 100 g
jahody 100 g
měkký kozí sýr 100 g
Zálivka:
med 1 lžička
francouzská hořčice 1 lžička
šťáva z 1/2 pomeranče
sůl
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Listy salátů a baby špenátu propláchněte a nechte důkladně okapat. Jahody omyjte a nakrájejte na plátky.

2

Na zálivku zahřejte v kastrůlku všechny přísady a nechte je na mírném ohni propojit.

3

Směs listových salátů, špenát a plátky jahod rozdělte na talíře, přidejte kozí sýr a pokapejte vlažnou zálivkou. Ozdobte jarními květy (macešky, sedmikrásky, měsíček lékařský).

4

Prima tip: Pokud nejsou jahody vyzrálé, můžete je před přípravou půl hodiny macerovat. Jahody nakrájejte na kousky, zasypte třtinovým cukrem, zalijte portským vínem a přidejte kapku balzamikového octa. Jahody pustí šťávu a získají specifickou chuť. Vzniklý sirup můžete přidat do zálivky.

Svěží salát s jahodami a kozím sýrem  Foto:

Svěží salát s jahodami a kozím sýrem, foto: archiv Billa

Jedlé květy jsou fenoménem, který se uplatňuje nejen ve vysoké gastronomii, ale i v domácích kuchyních. Ozdobit salát, dezert nebo polévku živými květy, to dodá jídlu další chuťový, ale především vizuální rozměr. V novém čísle časopisu Prima FRESH, který je v prodeji od 11. března, najdete celou sbírku receptů s použitím jedlého kvítí a býlí.

Článek

Prima FRESH jaro 2015  Foto:

Přivítejte jaro s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Jaro se nezadržitelně blíží a všichni milovníci jídla nedočkavě vyhlížejí úrodu čerstvých dobrot. Nejinak je tomu u nás v redakci, proto jsme pro vás připravili nové číslo...
Videa

reklama

reklama