Svěží fazolová polévka s citronem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Svěží fazolová polévka s citronem  Foto:
Svěží fazolová polévka s citronem
Foto: Marek Kučera

Fazolové polévky asi známe všichni, ale tahle je z trochu jiného kraje – lehká, veselá a se svěží citronovou vůní. Podobné mají rádi ve Středomoří.

Suroviny
olivový olej 1 lžíce
pórek nakrájený na tenké plátky 2 ks
velká mrkev nakrájená na kostičky 1 ks
řapíkatý celer nakrájený na plátky 1 řapík
sušený tymián 1 lžička
červená mletá paprika 1 velká špetka
drůbeží vývar 1,2 litru
bílé fazole, scezené a propláchnuté 1 plechovka
čerstvé zelí, na tenké proužky 4 listy
šťáva ze 2 citronů
sůl
hladkolistá petržel, nasekaná
Postup
1

Ve velkém hrnci rozehřejte olej a smažte na něm pórek, mrkev a celer asi 5 minut, až zelenina trochu změkne. Přidejte česnek a ještě 1 minutu smažte, přidejte koření a vlijte vývar.

2

Uveďte do varu, vsypte scezené fazole a nakrájené zelí. Na mírnějším stupni vařte polévku asi 20 minut. Osolte ji podle chuti a rovněž podle chuti dochuťte citronovou šťávou.

3

Podávejte ji posypanou petrželkou. Dobrá je k ní čerstvá bageta nebo jiné bílé pečivo.

Svěží fazolová polévka s citronem  Foto: Svěží fazolová polévka s citronem; foto: Marek Kučera

Článek

Pečené řecké fazole Foto:

Výběr nejlepších receptů pro milovníky fazolí

Luštěniny jsou báječná věc! A fazole obzvlášť :) Existuje jich spoustu druhů, velikostí i barev, ale všechny jsou zdravé, plné bílkovin a navíc stojí pár korun. A...

Videa

reklama

reklama

\n