Švestkový litý koláč s mákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 12 řezů
Švestkový litý koláč s mákem Foto:
Švestkový litý koláč s mákem
Foto: Gurmet

Koláče „na plech“ z vláčného kynutého těsta jsou měřítkem a pýchou tradičních moučníků naší kuchyně. A v kombinaci s tak klasickým českým ovocem, jakým jsou švestky, nemají ve světě konkurenci!

Suroviny
Těsto:
hladká mouka 400 g + na poprášení
špetka soli
cukr krupice 2 lžíce
žloutky 2 ks
mléko 350 ml
čerstvé droždí 21 g
nebo sušené droždí 5 g
rostlinný olej 150 ml
švestky 1 kg
Drobenka a dokončení:
mletý mák smíchaný s moučkovým cukrem 100 g
máslo 60 g
máslo 75 g
rum na pokapání 2 lžíce
Postup
1

Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto hustotou podobné lívancovému, ve kterém se při propracovávání tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě vykynout.

2

Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou ručně smíchanou z másla, mouky a cukru a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.

3

Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření!

Gurmet - září 2013Zářijový Gurmet přináší krásné recepty na zužitkování podzimní úrody, ať už jsou to hrušky nebo ostružiny, reportáž z moštování jablek včetně skvělého receptu, v němž využijete čerstvý mošt, i nápady, jak zapojit děti do přípravy lehké pomazánky, kterou doprovází i návod na výrobu bezvadného obalu na svačinu.

Perfektní domácí rajčata můžete zkusit v řadě zajímavých jídel, za regionální kuchyní se podíváte na rázovité Valašsko i do stejně osobitého Jižního Tyrolska. Najdete tu řadu tipů, kam zajít na jídlo nebo co si pořídit do kuchyňské knihovničky, oblíbené recepty na každý všední den i na elegantní nedělní oběd.

Přípravou dvou jídel vás provedou profesionálové - Lukáš Hlaváček z michelinského Alcronu vaří klasické telecí ragú s knedlíkem, Tomáš Kalina z novátorské restaurace Noodles exotickou thajskou specialitu. Redakce si popovídala také s hostujícím australským šéfkuchařem Shannonem Bennettem. Půvabný "recept s příběhem" na pikantní kuřátko přidala i Halina Pawlowská.

Zářijový Gurmet je opět od první do poslední stránky plný skvělých receptů, nápadů, tipů a krásných fotek!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet jen za 299 Kč a získejte krásný dárek ZDARMA! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama