Těsto
- hladká mouka 400 g + na poprášení
- sůl špetka
- cukr krupice 2 lžíce
- žloutek 2 ks
- mléko 350 ml
- droždí (čerstvé nebo sušené) 21 g
- rostlinný olej 150 ml
- čerstvé švestky 1 kg
Drobenka a dokončení
- mák (mletý) 100 g
- polohrubá mouka 125 g
- máslo 60 g
- moučkový cukr 60 g
- máslo 75 g
- rum (na pokapání) 2 lžíce
Postup přípravy
- Do mísy prosijte mouku se solí. Přidejte cukr, žloutky a vlažné mléko, rozdrobte droždí a vlijte olej. Vařečkou důkladně vypracujte v hladké řídké těsto hustotou podobné lívancovému, ve kterém se při propracovávání tvoří vzduchové puchýřky. Povrch těsta lehce poprašte moukou a zakryté nechte na teplém místě vykynout.
- Těsto vlijte na plech pokrytý pečicím papírem a stěrkou namáčenou ve vlažné vodě rozetřete po celé jeho ploše. Povrch poklaďte rozpůlenými švestkami (řezem nahoru), posypte oslazeným mákem a drobenkou ručně smíchanou z másla, mouky a cukru a pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 35 minut.
- Po vytažení z trouby pokapejte rozpuštěným máslem s rumem.