Švestkový koláč s tymiánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8–10
Švestkový koláč s tymiánem Foto:
Švestkový koláč s tymiánem
Foto: Johana Pošová

Klasický lidový koláč na plech patří do naší kuchyně a milují ho také u sousedů v Rakousku a Německu. Jemná vůně tymiánu mu dodá zcela nevšední a přímo světový rozměr.

Suroviny
máslo 65 g
mléko 220 ml
sušené droždí 7 g
velké vejce 1 ks
sůl 1 špetka
semínka z 1 vanilky
cukr 65 g
švestky 2 kg
tymián 1 svazek
Postup
1

Mléko s máslem zahřejte v kastrole, až se máslo rozpustí. Nechte trochu vychladnout. Všechny další přísady kromě švestek a tymiánu dejte do mísy, přidejte vlažné mléko s máslem a utřete na hladkou směs. Přikryjte a nechte vykynout, až těsto zdvojnásobí objem.

2

Troubu předehřejte na 175 °C. Plech vymažte máslem. Těsto prohněťte na pomoučněné ploše, rozválejte ho a vyložte jím plech až do rohů. Poklaďte čtvrtkami vypeckovaných švestek a nechte znovu asi hodinu kynout.

3

Pečte asi 30 minut, až bude těsto zlatohnědé. Nechte trochu vychladnout, posypte cukrem a lístky tymiánu.

4

Prima tip: Chcete-li zesílit tymiánový nádech, přidejte pár lístků přímo do těsta.

Švestkový koláč s tymiánem Foto:

Švestkový koláč s tymiánem, foto: Johana Pošová

Další báječné recepty na podzimní moučníky najdete v novém čísle časopisu Prima Fresh, které je v prodeji od 16. září:

Článek

Prima FRESH - podzim 2015  Foto:

Užijte si podzimní sklizeň s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Dny se zkracují, po ránu se na loukách povalují chuchvalce mlhy a noci začínají přinášet chlad, který připomíná, že léto skutečně končí. Tahle chvíle si žádá oprášit...
Videa

reklama

reklama